Zo duur is roamen buiten Nederland

Mobiel internetten in het buitenland, daar kan best een fors prijskaartje aan hangen. Prijsvergelijker Simonly bedacht de 'Alladin' index.

De Alladin Index geeft weer wat de kosten zijn voor het bekijken van de trailer van de film Alladin op je mobiel. De video is 2:15 minuten lang. Speel dat af op hoge kwaliteit (1080p) en je bent 35,6 mb kwijt. Dat zijn dan kosten buiten je bundel.

In de Europese Unie

Binnen de EU zijn de prijzen gelijkgetrokken, en ook enkele providers binnen Zwitserland, Turkije, Monaco en Andorra doen mee. Als je bundel op is, geldt een aangepast tarief. Je provider mag maximaal 60,50 euro per maand vragen. tenzij je contract een ander limiet meldt. KPN, Vodafone, T-mobile en Tele2 houden zich stuk voor stuk aan die standaard. De meeste kleine providers ook, behalve Simpel (geen plafond) en Lebara. (hogere kosten buiten de bundel)

Buiten de EU

Buiten de Europese Unie schakelen T-mobile, Tele2, Youfone en Ronkin Mobile automatisch je data uit. De kosten zijn gemiddeld 4,8 euro buiten je bundel. Bij Simpel is nog altijd geen bovengrens, en kun je voor de trailer van Alladin dus 180 euro betalen. Andere gebruikers blokkeren automatisch halverwege de video, omdat het maximumbedrag dan is bereikt.