Bevat olijfolie ook vitamine E en D?

Als je geen boter meer eet op je brood, waar volgens mij vitamine E en D in zit, is olijfolie dan een goed alternatief om mee te bakken? Zitten daar dan ook deze vitamines in?
Een vraag van Didi

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige:

Van nature zit er in roomboter een klein beetje vitamine D en vitamine E. Vitamine E komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zoals: granen, noten, zaden, groenten en fruit. Vitamine D komt maar weinig voor in de voeding. Daarom wordt het in Nederland aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten toegevoegd.

Olijfolie bevat geen vitamine D en een minimale hoeveelheid vitamine E. Hoewel olijfolie rijk is aan goede vetten is het voor de vitamine D inname wellicht beter om voor een bak-en braad producten te kiezen. Aan deze producten is namelijk vitamine D toegevoegd.

Overigens is het zo dat veel mensen, vrouwen boven de 50 jaar bijvoorbeeld, extra vitamine D nodig hebben. Het is niet mogelijk om de benodigde hoeveelheid uit de voeding te halen.

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!