Blijven de vitamines bewaard als je een smoothie invriest?

Getty Images

Als ik met de blender een smoothie maak van bijvoorbeeld, appel, sinaasappel, rode bietensap, wortelsap en kiwi en deze vervolgens in een beker invries, blijven de vitamines dan toch bewaard?

Ger

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Wat een goede vraag! Vitamines zijn gevoelig voor lucht, licht en temperatuur. Dit geldt met name voor vitamine C en in iets mindere mate voor de B-vitamines.

Tijdens het bereiden van een smoothie gaan er al wat vitamines verloren, doordat er zuurstof bijkomt. Ook tijdens het invriezen en met name het ontdooien zullen er vitamines verloren gaan. Er blijft echter ook een aanzienlijk deel behouden.

Het is verstandig om het het sap te laten ontdooien op een donkere plek. Zorg er ook voor dat het sap is afgesloten, zodat er minder zuurstof bij kan. Tot slot nog een tip: wissel de smoothies af met groente en fruit.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.