Zijn vitaminesupplementen overbodig?

Mijn vrouw gebruikt dagelijks vitaminepreparaten. Dat lijkt mij een beetje overdreven, omdat we gezond eten en zo voldoende vitamines binnen krijgen. Ook slaapt ze slecht, komt dat door haar overdreven vitaminegebruik?
Ton

Suzan Tuinier, voedingsdeskundige

Wanneer je vrouw voldoende gevarieerd eet zijn extra vitamines inderdaad niet direct nodig. Een uitzondering is vitamine D, daarvan hebben vrouwen boven de 50 jaar extra nodig. Wil ze wel een multivitamine ter aanvulling nemen dan kan dat. Ik raad haar echter aan om niet meer dan 300 procent van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) te nemen, vanwege de veiligheid.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Suzan Tuinier is voedingsdeskundige en coördinator van het Vitamine Informatie Bureau. Ze heeft ervaring als voedingsvoorlichter en onderzoeker. Je kunt bij Suzan terecht met vragen over vitamines en mineralen.

1 Reactie

Door hans valk (niet gecontroleerd) op vr, 7-6-2019 - 11:13

ik ben man van 81 en 1 1/2 jaar weduwnaar. bestaat er lijstje met de maximale hoeveelheid vitamines ik mag/moet gebruiken?
ondanks de vele supplementen die ik slik , blijf ik moe