Oostende: het mooiste van de Belgische kust

Plusredacteur Thijs Joosten bezocht met reisgenote Nadia de pareltjes aan de Belgische kust, met de bijzondere tramlijn die langs de kust loopt. Ze zijn aangekomen in Oostende: de koningin van de badsteden.

Op bezoek bij de koning(in)

De Belgische koning Leopold II bouwde Oostende rond 1900 om tot ‘seaside resort’ naar Engels voorbeeld. De ‘koningin der badsteden’ dankt aan de omstreden vorst zijn Sint-Petrus-en-Pauluskerk, koninklijke villa en Royal Yacht Club. Nadia en ik bezoeken zijn kroonjuweel: de Koninklijke Gaanderijen. We constateren dat de twee zuilengangen, die het de koning en ander hoog bezoek mogelijk maakten om beschut langs het strand te wandelen, er een beetje ­sjofel bij liggen. Nadia vindt dat niet zo erg: “Het is ook wel charmant. In ­Nederland zou het allang zijn op­gepoetst en toeristisch worden ­uit­gebaat.”

Even verderop bekijken we een ­bombastisch ruiterstandbeeld van de ­felomstreden Leopold, met aan zijn voeten een groep ‘dankbare’ Afrikanen uit Congo, dat lange tijd zijn privé­bezit was. Halverwege de gaanderij drinken we koffie in het Thermae Palace Hotel. Sinds de bouw in 1933 lijkt niemand zich meer te hebben bekommerd om de inrichting, maar net als op zoveel plekken in België vinden we de sfeer er plezierig authentiek.

Tip
In de Vlaanderenstraat staat het woonhuis van de beroemde schilder James Ensor (1860-1949). Het meubilair in zijn woonkamer en atelier is authentiek, maar de schilderijen zijn reproducties. www.muzee.be

Bron(nen):