Ik heb in de holte van mijn voet eelt en kloven. Wat kan ik eraan doen?

Ik heb in de holte van mijn linkervoet eelt en kloven. Het is begonnen met iets wat leek op een klein bloedblaartje. Dat jeukte enorm en ik heb het opengekrabd. Sindsdien is er eelt op gekomen en breidt het uit over de onderkant van mijn voet met als gevolg eelt, kloven en enorme jeuk. Ik krab nu tot bloedens toe. Telkens wanneer de wondjes dan genezen zijn, begint de miserie opnieuw: jeuk, eelt, wonden en breidt het zich verder uit naar de zijkant van mijn voet met soms hevige pijn.
Laura

Ook ben ik al een keer bij een dermatoloog geweest en deze schreef Dermovite en een zalf voor extreme eelt voor. De dermatoloog is een Pool en die gaf geen uitleg. Ik heb al verschillende vettige zalven gebruikt, waaronder zalf voor diabetesvoeten (ik ben geen diabeet), Inotyol, Dermovite, Betadinegel en Betadinezeep (vloeibaar). Ik heb zelfs al ether gebruikt, omdat de jeuk zou ophouden, schimmelwerende zalf als ook het poeder daarvan om in de schoenen te doen.

Mijn huisarts heeft mij daarna uierzalf voorgeschreven en heeft mij de naam van een andere dermatoloog  gegeven.

Alle dagen was ik mijn voeten met die Betadinezeep en doe ik vettige zalf op (Inotyol) en doe ik een wit katoenen sokje aan in plaats van een verband, want dat verschuift. Dat doe ik 's ochtends en 's avonds, wat kan ik nog meer doen?

Kunt u mij soms helpen?

Sepp Mortelmans, podotherapeut

Beste Laura,

Wat je beschrijft lijkt eigenlijk niet op eelt. Eelt is een reactie van de huid op overmatige druk. Vanwege plaatselijke druk of wrijving worden er vlak onder de bovenste huidlaag steeds nieuwe cellen aangemaakt. Bij eeltvorming zijn dat er meer dan er aan de oppervlakte afsterven, waardoor er een opeenhoping ontstaat. Je omschrijft dat het begon in de holte van de voet, daar komt eigenlijk zeer zelden echt eelt voor. Eelt geeft ook niet het jeuken en wonden zoals je beschrijft.

Het lijkt inderdaad dat wat je hebt eerder een aandoening van de huid is, en dit moet inderdaad door de dermatoloog goed uitgezocht worden. Dit is vaak een proces van vallen en opstaan voor ze de goede diagnose hebben. Ik zou je aanraden om terug naar de dermatoloog te gaan (of eventueel een andere als je niet tevreden was van je eerste) om dit verder te laten uitzoeken.

Met vriendelijke groeten,

Sepp Mortelmans
Podotherapeut, MSU/echografist

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Sepp Mortelmans is een podotherapeut voor RondOm Podotherapeuten. Hij heeft zijn opleiding gevolgd in België en werkt sinds 2011 in Nederland.