Wat kan ik aan een ingroeiende teennagel doen?

Getty Images

Ik heb de laatste jaren steeds meer last van mijn ene grote teen. De nagel groeit in het vlees aan de rand. Het doet nu erg pijn en is ontstoken. Is hier een oplossing voor?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Bij een ingegroeide teennagel groeit de ‘hoek’ van de nagel in het nagelbed. Dat doet pijn en geeft gemene ontstekingen als de nagel in de huid dringt. Vaak wordt geprobeerd het op te lossen door die hoek weg te knippen, maar dan groeit het nagelbed in de ruimte die je maakt, en bij het doorgroeien loopt de nagel daar dan juist nóg sneller in vast. Eigenlijk moet je de nagel recht afknippen, zodat de hoeken netjes over het nagelbed heen groeien.

Zilvernitraatstift

Als het probleem nog niet zo erg is, kun je de verdikte huid (‘wild vlees’) aanstippen met een zilver­nitraatstift. Die kun je kopen bij drogist of apotheek. De nagel kun je aan de bovenkant afvijlen zodat hij minder sterk wordt en makkelijker vlak te drukken is. De nagel groeit immers in de huid doordat hij krom en hard is.

De beste aanpak

Lukt het allemaal niet, dan kan de huisarts of chirurg onder plaatselijke verdoving een stukje van de zijrand van de nagel wegknippen tot in de groeikern in het nagelbed. Zo wordt de nagel definitief smaller. Wat de beste aanpak is, hangt ook een beetje af van de oorzaak. Sommige mensen hebben sterk gekromde nagels, maar soms spelen de schoenen ook een rol. Een podotherapeut kan met een deskundige blik met u meekijken.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!