Wat kun je doen tegen zweetvoeten?

Mijn zoon heeft heel erge zweetvoeten en nu lees ik over voetzooltjes van cederhout. Heeft u daar ervaring mee of heeft u andere adviezen? Het is soms zo erg dat er putten in zijn voetzolen vallen. Als er andere adviezen zijn, hoor ik die graag van u.
Klazien

Sepp Mortelmans, podotherapeut:

Zweetvoeten, veel mensen hebben er wel eens last van. Te veel, aanvalsgewijs of continu zweten, vooral van de oksels, handpalmen en voetzolen, wordt ook wel hyperhydrosis genoemd.

Apocriene en eccriene zweetklieren

Het zweetvocht wordt verzorgd door twee soorten zweetkliertjes: apocriene zweetklieren (monden uit op een haarfollikel), eccriene zweetklieren (monden direct uit op de huid).

De eccriene zweetkliertjes zijn betrokken bij de thermo(warmte)regulatie en deze scheiden dus het echte zweetvocht af. Bij een volwassen persoon kan de voet in één dag een halve liter zweetvocht produceren. Wanneer het zweetvocht verdampt, worden de voeten gekoeld, zodat de normale lichaamstemperatuur gehandhaafd blijft. De eccriene zweetklieren op de handpalmen en voetzolen zorgen ook voor een betere grip.

De oorzaak

Het aantal zweetklieren varieert van 120 per vierkante centimeter tot maximaal 620 per vierkante centimeter op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen. Het is belangrijk om zo goed mogelijk de oorzaak van de overmatige transpiratie te achterhalen. Dit kan een bepaalde erfelijke aanleg zijn of een lichamelijk probleem, bijvoorbeeld overgewicht, menopauze, diabetes, verhoogde schildklierwerking, of als bijwerking bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen.

Ook wordt het zweten verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, angst of een warme temperatuur.

Een andere oorzaak kan zijn verkeerde schoenen of sokken. Wanneer de voet direct in contact komt met de schoen zal dit eerder zweetvoeten veroorzaken, omdat het vocht nergens heen kan.

Bacteriën boosdoeners

Overmatig zweten is onaangenaam, de vochtigheid is vervelend. De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Vrijwel iedereen denkt dat de overproductie van transpiratievocht daar de oorzaak van is. Dit is niet waar, transpiratievocht is van zichzelf geurloos. De boosdoeners zijn de bacteriën die op je voeten leven, die gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht waardoor er een geur wordt afgegeven en je voeten gaan stinken. De bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving, dus hoe meer je zweet, hoe meer bacteriën er op je voeten blijven zitten. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er gemakkelijk schimmelinfecties en infecties met bacteriën kunnen ontstaan.

Er zijn vele middeltjes tegen zweetvoeten op de markt. Wat bij de ene goed werkt, hoeft bij een ander geen effect hebben. De werking van een product is natuurlijk ook afhankelijk van of het de oorzaak van zweetvoeten aanpakt. En dit kan voor iedereen verschillend zijn. Maar als je voeten erg vochtig blijven en ook de geur onaangenaam blijft, en als echt niets meer helpt, bezoek dan eens je huisarts of een dermatoloog.

Adviezen

Hieronder alvast enkele adviezen:

  • Zorg voor voldoende ventilatie.
  • Smeer de voet in met een deodorant. Net als okseltranspiratie, kan voettranspiratie tegengegaan worden door een deodorant. De werkzame stof in een deodorant is aluminiumchloride. Dit kan gewoon bij de apotheek gemaakt worden. Voor de voet moet een grotere concentratie gebruikt worden dan in een normale deodorant. 15 procent is een goede concentratie.
  • Probeer pedi-carezalf (niet de crème) verkrijgbaar bij de drogisterij.
  • Wrijf de voeten in met kamferspiritus. Dit ruikt wel erg sterk, maar hier komen veel positieve reacties op. Verkrijgbaar bij de apotheek.
  • Kijk naar sokken en schoeisel. Vaak helpt het om te letten op wat voor schoenen of sokken je draagt. Het liefst schoenen van leer en sokken van katoen of wol, omdat die veel vocht opnemen.
  • Ventileer de schoenen en de podotherapeutische zolen.
  • Drink voldoende, minstens 2 liter water want je huid is een orgaan dat je moet verzorgen.
  • Matig het gebruik van zeep. Spoel je voeten goed af en droog je voeten goed na het douchen. Draag niet direct je schoenen.
  • Matig het gebruik van scherpe kruiden (versterken geur) en drank (versterkt transpiratie).
  • Zoek via internet op het woord 'hyperhydrosis'. Verschillende websites zullen informeren over overmatige transpiratie.

9 Comments

Door Larosso (niet gecontroleerd) op di, 22-5-2018 - 21:34

Vroeger echt erg last gehad van zweetvoeten. Ik gebruikte eerst die cederhouten zooltjes maar die braken telkens. Dus ben op zoek gegaan naar een andere middel.
Kwam op een gegeven moment het middel PediFris tegen. Dit is poeder en dat moet je in je schoen strooien. Nou het heeft geholpen. Na een paar dagen was de stank verdwenen.
Iedereen in huis weer blij! Je kunt het voor ongeveer een tientje krijgen op https://www.pedifris.nl. Misschien ook wel ergens anders te krijgen.
Maar een echte aanrader en je maakt je omgeving ook weer happy.

Door Martin (niet gecontroleerd) op do, 10-8-2017 - 17:57

Die zooltjes van cederhout zijn super. In al mijn schoenen heb ik ze nu. Wil nooit meer zonder!

Door Bas (niet gecontroleerd) op vr, 28-7-2017 - 09:53

Hoi Klazien, ik gebruik die zooltjes van cederhout en dat werkt fantastisch!

Door Ton Verheijen (niet gecontroleerd) op zo, 21-8-2016 - 22:23

Wat een adviezen allemaal. Als er 1 ding is wat goed ventileert zijn het onze Nederlandse klompen. Bij elke stap die je zet wordt lucht in de klomp gezogen en er weer uitgeperst.
In de zomer dus lekker koel en in de winter lekker warm omdat dan de klompen de opgenomen voetwarmte vasthoudt. Wat wil je nog meer. De laatste 20 jaar is de kwaliteit van de klompen dusdanig verbetert dat je er geen pijn meer aan je voeten ( vooral de wreef) krijgt. Koop passende klompen met wat dikkere sokken en de problemen zijn de wereld uit. Bijkomend voordeel is de steun die klompen geven aan je beenderengestel; geen doorgezakte voeten, geen rugpijn enz.
Ik loop de laatste jaren op klompen en wil niets anders meer.

Door jac engelander (niet gecontroleerd) op za, 20-8-2016 - 13:45

boorzuurschiffers elke dag in de schoenen doen , na een week 1 maal per week . boorzuurschiffers zijn niet in nederland te koop maar wel in belgie bij de apotheker

Door fpo (niet gecontroleerd) op do, 18-8-2016 - 22:50

Bacteriën zijn de hoofdoorzaak van stinkvoeten. Er is in dit stukje niet veel gezegd over voeding, maar juist dáár zit het probleem. Mensen die overmatig zoete voeding eten, en mensen die veel kaas en melkproducten consumeren hebben de grootste kans op stinkvoeten.
Wat het behandelen ervan betreft adviseer ik het volgende:
- Maak aan het eind van de dag een voetenbad en doe daar Natrium Bicarbonaat (of bakzout) in. Bacteriën gaan dood door dit middel, dus is dit het best preventieve middel die er is. In de research zag ik dat ettelijke keren gebeuren.
- NaBic kan je ook in je schoenen strooien, want daar zitten die bacteriën graag in de binnenzolen en in de stof, of het leer, van de schoenen waar de tenen zitten.
NaBic is het goedkoopst als je die in een toko koopt. Koop het niet in een apotheek, want daar betaal je goudgeld voor! Je zult zien dat het probleem in no time verholpen wordt en je geen last meer hebt van stinkvoeten. Wel volhouden met NaBic is belangrijk, omdat, als je eenmaal veel vochtverlies via de voeten hebt, altijd het risico aanwezig is dat er opnieuw bacteriën in komen. Simpel, gemakkelijk, goedkoop en zeer doeltreffend!

Door Yvonne (niet gecontroleerd) op do, 18-8-2016 - 22:01

De cederhouten zooltjes helpen bij mijn zoon en mij echt goed. Kan gewoon met blote voeten in de zomerschoenen en blijft geurloos.

Door gerard (niet gecontroleerd) op do, 18-8-2016 - 19:10

Helemaal eens met André.Ook ik gebruik sinds mijn diensttijd droge talkpoeder(geen vette) slechts eenmaal per week, elke dag schone sokken(wol of katoen) en als het kan schoeisel van leer of open schoenen(sandalen).
Nooit geen zweetvoeten meer gehad. Wel volhouden!!

Door André van Elmpt (niet gecontroleerd) op do, 18-8-2016 - 15:42

Last van zweetvoeten? Een goedkoop en perfect middel is het volgende.
Was de voeten voor het slapen gaan met gewone huishoudzeep met koud water. Ga vervolgens op tijd naar bed.
De volgende ochtend de voeten bepoederen met gewone talkpoeder en goede sokken aantrekken.
Deze oplossing gebruikte ik als militair in de jaren 60. Wel een poosje volhouden natuurlijk. Het helpt echt.