Bezwaar maken tegen parkeerboete of een wielklem

U wilt bezwaar maken tegen de parkeerbon of bekeuring die u heeft gekregen. Gebruik onze gratis voorbeeldbrief en lees onze tips om dit bezwaarschrift succesvol te maken!

Een parkeerboete (naheffingsaanslag) of een wielklem is een gemeentelijke heffing. Vindt u dat u ten onrechte een parkeerboete of een wielklem heeft gehad, dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de betreffende gemeente. Dit moet gebeuren binnen zes weken na de datum waarop u de boete of wielklem heeft gehad. De meeste gemeenten hebben hiervoor speciale formulieren die u via hun website kunt downloaden. U kunt ook een brief sturen. Doe dit bij voorkeur aangetekend.

Motivatie

Informatie is belangrijk. Daarom moet u uw bezwaar tegen de boete of wielklem motiveren. Leg zo duidelijk mogelijk uit waarom u vindt dat de boete onterecht is en stuur eventueel bewijsstukken en/of getuigenverklaringen mee.

Belangrijk voor in uw bezwaarschrift

In uw bezwaarschrift in ieder geval de volgende gegevens vermelden:

  • Aanslagnummer van de boete (naheffing)
  • Datum van opleggen van de boete
  • Naam, adres, telefoonnummer en geboortedatum van degene van wie de auto is
  • Naam, adres, telefoonnummer van degene die het bezwaar maakt (alleen nodig als dit iemand anders is dan de eigenaar van de auto)
  • Kenteken van de auto
  • Indien van toepassing: nummer parkeervergunning of nummer gehandicaptenkaart.

Argumenten in uw bezwaarschrift

Wilt u met uw bezwaar kans van slagen maken dan heeft u sterke argumenten nodig.
Geen goede argumenten zijn: uw afspraak liep uit, u had geen kleingeld of opgeladen chipper voor de automaat, u was de weg kwijt of kon zo snel geen betaalautomaat vinden.
Wel kans van slagen: nood- of spoedsituaties die gepaard gaan met een ziekenhuis- of huisartsbezoek of het overlijden van iemand. In dit geval is het erg belangrijk bewijsstukken met het bezwaarschrift mee te sturen.

Bezwaar aantekenen

Bent u het niet eens met de uitspraak van de gemeente dan kunt u hoger beroep aantekenen bij de rechtbank. Dit kost wel ongeveer 37 euro aan leges, dus bezwaar aantekenen heeft alleen zin als u een gegronde reden heeft.

Download onze gratis voorbeeldbrief om een bezwaarschrift in te dienen

10 Comments

Door Mark (niet gecontroleerd) op za, 17-3-2018 - 13:25

Tja, u hééft dus geparkeerd zonder te betalen. En een scan-auto heeft dus geconstateerd dat u op een parkeerplaats stond zonder betaald te hebben. Dat is dus een correcte constatering.

Door Mark (niet gecontroleerd) op za, 17-3-2018 - 13:21

Nee, dat is een kennelijke vergissing. Maar des te makkelijk moet het zijn om de boete ongegrond te laten verklaren.

Door Mark (niet gecontroleerd) op za, 17-3-2018 - 13:19

Dat is een standaard Word bestandsformaat van Microsoft. Maar ook (gratis) office-suites kunnen dit openen en bewerken.
Geen probleem dus.

Door Jeroen (niet gecontroleerd) op za, 1-4-2017 - 08:32

Ik heb de boete binnen no-time laten vernietigen door: bekeuringjuristen.nl
Heeft mij niets gekost! Ik heb wel begrepen dathet normaal gesproken iets langer kan duren, misschien heb ik geluk gehad met het bezwaar.

Door Sander (niet gecontroleerd) op ma, 11-4-2016 - 11:55

Goed artikel met tips over het bezwaar maken tegen een parkeerboete. Het is mij ook weleens gebeurt, een onterechte parkeerboete. Niets is vervelender dan een fikse boete waar je het niet mee eens bent. Ik ben zelf met het bezwaarschrift aan de slag gegaan totdat een collega van mij wees op een jurist die dit bezwaarschrift voor je indient op basis van een no cure no pay systeem. Ik heb vervolgens gebruik gemaakt van de diensten van http://www.boetejuristen.nl/ en het bezwaar is met succes gemaakt!

Echt aan te raden dus indien je er zelf niet uit komt.

Door Nestor (niet gecontroleerd) op za, 28-3-2015 - 19:45

Ik denk en vind dat de ambtenaren en de betreffenden medewerker's moeten loyal aan hun werk moeten zijn, !! Dat wil ik zegen dat duidelijk en concret of eerlijk mogen zijn aan hun taak aan te invullen, dan gaan mensen geen bezwaar aantekenen !!!!

Door Nestor (niet gecontroleerd) op za, 28-3-2015 - 19:45

Ik denk en vind dat de ambtenaren en de betreffenden medewerker's moeten loyal aan hun werk moeten zijn, !! Dat wil ik zegen dat duidelijk en concret of eerlijk mogen zijn aan hun taak aan te invullen, dan gaan mensen geen bezwaar aantekenen !!!!

Door R.Buitenhuis (niet gecontroleerd) op za, 28-3-2015 - 15:43

Wij stonden een keer aan de overkant van een bank,moesten
wat geld ophalen.Wisten niet dat we daar niet mochten par-
keren.Een van ons bleef in de auto zitten,en we kregen een
parkeerbon thuis gestuurd,waarschijnlijk op afstand ons ken
teken genoteerd,wij wisten nergens van!

Door A.D.den.Boer (niet gecontroleerd) op za, 28-3-2015 - 14:16

En als de controleur een verkeert kenteken intoetst?als je er absoluut niet geweest bent?is dat dan geen valsheid in geschriften waar vijf jaar gevangenis voor staat!

Door janet Kroos (niet gecontroleerd) op do, 31-7-2014 - 13:13

De voorbeeld brieven krijg ik er niet uit omdat het een Doc bestand is