De laatste kans: voor 29 juli upgraden naar Windows 10?

Al vanaf de lancering van Windows 10 was bekend dat de gratis update voor gebruikers van Windows 7 en 8 maar tijdelijk zou gelden. Die einddatum is 29 juli 2016. Dit betekent dat u na die datum aardig som geld neer moet tellen voor een upgrade naar Windows 10. Maar is dat upgraden de moeite waard?

U bent zeker niet verplicht om te upgraden naar Windows 10, al zet Microsoft alle zeilen bij om een installatie erdoor te duwen. Vervelende popups, banners, mailtjes met waarschuwingen. Het is zo erg dat Microsoft al 15 keer het 'upgrade-scherm' dat ongevraagd op uw bureaublad verschijnt heeft gewijzigd. De laatste keer gingen ze zelfs zover dat op het rode kruisje bovenin klikken werd beschouwd als toestemming voor installatie!

Natuurlijk kwamen hier veel klachten over. Microsoft zelf heeft nooit excuses aangeboden en blijft volhouden dat het een 'normale ontwerpkeuze' was, maar heeft het rode kruisje nu geheel verwijderd. Gebruikers worden nu gedwongen om een tijd en dag op te geven waarop de upgrade begint (of om direct te installeeren). Al dat gepush betekent echter niet dat u hoeft toe te geven: het blijft een keuze.

Is overstappen verstandig?

Gebruikt u Windows 8? Dan is overstappen misschien een goed idee. Windows 8 bleek bij lancering erg wennen voor veel gebruikers: de Start-knop was weg, vertrouwde submenu's niet meer te vinden, overal tegels. Het leek compleet voor de tablet ontworpen te zijn. Windows 10 is functioneler en een iets traditioneler besturingssysteem.

Als u Windows 7 heeft, dan is overstappen minder aantrekkelijk. Windows 7 is al zeer gebruikersvriendelijk. Er speelt wel iets anders mee: op 14 januari 2020 stopt de ondersteuning voor Windows 7, net zoals die inmiddels al gestopt is voor Windows XP. Windows Vista zal vanaf april 2017 ook buiten de boot vallen. Door het vervallen van updates wordt de computer kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. Dus ook al bent u tevreden met Windows 7, het is misschien toch verstandiger om de overstap naar 10 te wagen.

Voor u een beslissing neemt, is het goed om u in te lezen. PlusOnline heeft al een aantal mooie artikelen gepubliceerd rond het upgraden naar Windows 10. U kunt ze hier vinden:

Wat weerhoudt u er nog van om te upgraden? Zijn het de verregaande privacyinstellingen van Windows 10? Of toch de agressieve manier waarop Microsoft het OS opdringt? Heeft u Windows 10 al wel, hoe bevalt het dan? We zijn benieuwd naar uw mening! Laat gerust een reactie achter.

41 Comments

Door Marian (niet gecontroleerd) op ma, 1-8-2016 - 11:16

Ik was aan het bankieren toen die irritante windows 10 verscheen. Ik heb op het kruisje gedrukt.en later merkte ik dat windows 10 wed geinstalleerd. Ik wilde terug naar windows 7 .mijn computer is 2 dagen bezig geweest en het is niet gelukt

Door Jofra-Gime (niet gecontroleerd) op do, 28-7-2016 - 09:35

Heb een Packard Bell, 8 jaar oud en gebruik tot tevredenheid Windows 7. Wil ik overstappen is het antwoord dat mijn pc niet goed is en te weinig geheugen bezit.
Nou ik blijf dus lekker op W 7 en kijk wel wat er in de toekomst gebeurt.

Door Ellie Feenstra (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 23:00

Wat een ellende Windows 10. Printer wordt niet gezien. Opstarten geeft problemen: vaak blauw of zwart scherm. Kortom ik kan niet meer vertrouwen op het functioneren van mijn laptop. Na een half jaar ellende heb ik 10 eraf laten halen en werk ik weer met het betrouwbare 7.

Door Dolly Doorn (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 21:09

Ik heb Windowa7 op laptop, en dat houd ik lekker zo.
Op de computer heb ik van Windows8 naar Windows10 gezet.
Achteraf heb ik daar spijt van, ik kan eigenlijk er niet meer mee doen wat ik zou willen.
Eigenlijk ben ik het meest blij met mijn IPad.
Echter om te werken verkies ik de computer

Door Marthine (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 20:53

Werk nu met W7 en heb Sony Desktop met touchscreen. Krijg steeds melding dat SONY niet het juiste besturingssysteem heeft om W 10 te downloaden. Is er iemand die hetzelfde probleem heeft, graag advies!

Door A.H.M. van Dam (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 18:54

W7 werkt uitstekend op mijn laptop en desktop. Ik heb W 10 er even op gehad en onmiddellijk ontstonden er problemen met onder andere mijn oribter en met een aantal programma's die ik veel gebruik, zoals een oudere versie van PSP. Ik heb W7 weer teruggezet en nu draait alles weer als een zonnetje. De opdringerige manier waarop Microsoft zijn klanten benadert on de W10 versie er op te zetten heb ik middels een programmaatje hierna geblokkeerd. Nu heb ik geen last meer hiervan, al moet ik nog steeds alert blijven dat de picto en het opdringerig gedrag van Microsoft niet via een slinkse update opnieuw er op wordt gezet. Gelukkig kan ik het dan met dit programma weer verwijderen.

Door Wim van der Baan (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 18:08

Als je eerst W7 had, en nu W10, kun je altijd terug naar W7, als je dat zou willen.
Zoek mijn naam via Google, en ik kan je wel helpen. Gr. Wim

Door Wim van der Baan (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 18:06

Ik ben nog steeds van mening, dat Windows 7 de beste Windows is, die MS ooit heeft gemaakt.W98SE was goed, ME was bagger, Vista was slecht, W8 beroerd, W8.1 was wat beter. Omdat mijn nieuwe laptop W8.1 had, en niet naar W7 kon, heb ik er W10 op gezet.Maar tevens Classic Shell, waardoor ik tenminste weer een goed Startmenu had. Maar op mijn HoofdPC zat nog W7, en de veschillen waren onhandig, daarom ook daarop W10, en als je wat ervaring hebt opgedaan, valt er goed mee te leven en het is wat sneller, dan W7. Maar de manier waarop MS je probeerde te laten Updaten vond ik erg onplezierig, om het niet onvriendelijker te zeggen. Wijsheid bij de afweging, om over te stappen!

Door Olga de Vries (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 16:15

Ben verleden jaar gelijk overgestapt naar Windows 10 op zowel PC als op Laptop.
Het bevalt wel goed

Door Frans (niet gecontroleerd) op di, 26-7-2016 - 15:47

Ben al snel overgestapt naar Windows 10, maar nog sneller een tweede opstart gemaakt met Windows 7!!! Hoewel nieuw en up to date, herkende 10 mijn videokaart en monitor niet! Ook na het downloaden van de nieuwste drivers weigerde 10 een normaal beeld te geven. Werk nu dus weer onder 7, 10 wordt niet gebruikt.