5 keer profiteren van de gestegen huizenprijs

De huizenprijzen zijn vorig jaar met 7% gestegen. We noemen 5 tips hoe u de gestegen huizenprijs in uw voordeel kunt laten werken.

In 2019 zijn de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 6,9% gestegen. Dit blijkt uit de laatste cijfers van CBS en Kadaster. Huizen waren nog nooit zo duur als op dit moment. In vergelijking met het dal in juni 2013, liggen de huizenprijzen nu 42% hoger.

Benieuwd hoeveel uw woning nu waard is? Bereken hier de actuele woningwaarde.

U kunt op verschillende manieren profiteren van de gestegen huizenprijs.

●    Een gestegen woningwaarde kan betekenen dat u in een lagere risicoklasse valt. Mogelijk kan hierdoor uw hypotheekrente omlaag. Let op: dit dient u zelf aan te vragen bij uw bank of vraag uw hypotheekadviseur dit te doen.

●    De gestegen huizenprijs zorgt voor een mooie positie op de huizenmarkt. Huizenbezitters die een nieuw huis kopen kunnen kiezen uit een duurder huis of lagere woonlasten.

●    Wilt u overwaarde opnemen voor consumptieve besteding, bijvoorbeeld als aanvulling op het pensioen, dan zijn er verschillende ‘verzilverproducten’ te krijgen. Bereken vrijblijvend uw mogelijkheden om uw overwaarde op te nemen.

●    U kunt met uw overwaarde ook uw kind of kleinkind helpen met een hypotheek. In 2020 is het mogelijk om tot 103.643 euro belastingvrij te schenken voor huis of hypotheek. Kiest u daarbij voor een leen-schenk-constructie (familiehypotheek) kan dit voor beide voordeel opleveren.

●    De gestegen huizenprijs biedt ruimte om uw hypotheek te verhogen voor een inverstering in uw huis. Denk daarbij aan een verbouwing, renovatie of energiebesparende maatregelen.