Aanbod plattelandswoningen gehalveerd

Sinds de coronacrisis worden er veel meer huizen op het platteland verkocht. In 2020 gaat het om een recordaantal van bijna 6500 woningen. Het gevolg is dat het huidige aanbod in bijna iedere provincie gehalveerd is ten opzichte van vorig jaar.

Dat meldt De Hypotheker op basis van cijfers van Buitenstate, een samenwerking van 50 gespecialiseerde NWM-makelaars. Huizen op het platteland zijn al een aantal jaren in trek door de hoge prijzen in de stad. Doordat mensen de komende tijd waarschijnlijk blijven thuiswerken is de reisafstand tot het werk minder belangrijk en zijn huizen op het platteland nog populairder geworden. De mediane transactieprijs steeg van ruim zes ton naar bijna zeven ton. De mediaan is de middelste van alle transactieprijzen. Ondanks die flinke stijging zijn huizen op het platteland nog steeds goedkoper dan in de Randstad.

Buitenstate verwacht dat de plattelandsmarkt kan groeien, omdat veel boeren met hun bedrijf zullen stoppen, onder andere door de stikstofcrisis. Die boerderijen kunnen vervolgens worden verbouwd tot woonhuis.

Bron: Hypotheker