Alles uit de kast: opruimen is zo gedaan

Opruimen kleren
Getty Images

Het nieuwe jaar (goede voornemens!) en de donkere wintermaanden waarin je veel binnen bent, zijn een mooie aanleiding om de spreekwoordelijke bezem door het huis te halen. Rondslingerende spullen kunnen een doorn in het oog zijn. Als je voldoende bergruimte hebt, is een opruimklus zo geklaard.

Praktische kasten, stijlvolle wandmeubels en creatieve opbergers verfraaien het interieur en zorgen voor een lekker opgeruimd huis. Zijn je kasten vol en puilt het ­dressoir uit? Dan is opruimen wel een flink karwei. Niet voor niets zijn er boeken over volgeschreven en kun je zelfs een opruimcoach inschakelen. Wil je zonder hulp aan de slag? Begin klein en neem de tijd. Open een lade of kastdeur en stal de inhoud uit. Zoek eerst uit wat er naar kringloop of afvalpunt kan. Geef items waar een herinnering aan zit een eigen plekje, bijvoorbeeld een speciale doos of (deken)kist.

Leg belangrijke ­documenten, gebruiksaanwijzingen en bonnetjes bij elkaar in één kast, lade of bak. Spullen die je wilt blijven gebruiken, beluisteren, lezen of dragen, berg je (af)gewassen of afgestoft, bij elkaar gesorteerd op. Producten van dezelfde soort bij elkaar wegbergen maakt terugvinden makkelijker. Hoe geordend je zo’n vaste plek indeelt, is afhankelijk van je voorkeur.

Inzetbakjes, manden, dozen en ladeverdelers zijn een aanrader. Wanneer er veel op te ruimen valt, kan de moed je in de schoenen zinken. Immers, je haalt (letterlijk) alles uit de kast om van je huis weer een thuis te maken. Probeer vooruit te kijken en denk aan de voldoening die je voelt als straks de boel weer op orde is.

Slimme opbergoplossingen

Een kast die de hele wand beslaat, oogt als een rustig geheel. Of het nou een garderobekast is met ­achter de deuren een keur aan lades, bakken en vakken, of een opberger in de woonkamer waar je ook de televisie in wilt neerzetten: het ideale opbergmeubel samenstellen is geen kleinigheid.

Veel meubelmerken beschikken over een online ontwerptool (configurator) waarmee je stap voor stap een kast indeelt. Of maak een afspraak bij een meubelspecialist en creëer samen de opberger van je dromen, die je optimaal kunt gaan benutten. Ga na hoeveel ruimte er in huis beschikbaar is voor het meubel. Meet op meerdere punten de hoogte, breedte en diepte van de ruimte waar de kast moet komen te staan. En bedenk van tevoren wat je erin kwijt wilt; reserveer plek voor toekomstige items.

Van sommige spullen wil je elke dag kunnen genieten; geef ze een podium, een ereplaatsje in de boekenkast, op een dressoir of aan de wand op een plankje. Tip: een ouderwetse verenplumeau of een moderne variant van synthetische vezels houdt de items stofvrij, een stofzuiger met kleine krasvrije opzetborstel ontstoft nog grondiger. Of plaats kostbaarheden achter glas en laat een ledlampje ­inbouwen om ze uit te lichten.

Zelf aan de slag

Even geen mogelijkheden voor iets nieuws? Geef je kast een make­over met verf of behang. Vraag, afhankelijk van het soort materiaal, advies bij de doe-het-zelfzaak. Verzamel ­dozen, koffers of manden in eenzelfde kleur of stijl en zet ze bij of op elkaar. Transformeer een buffet­kast tot kledingopberger door de planken te verwijderen en een roede te bevestigen, bekleed lades met (geparfumeerd) kastpapier. Plaats sfeerverlichting (lampjes of lichtstrips) in je oude vertrouwde boekenkast.

Zet, als er plek voor is, een sidetable achter de bank. Schroef design- of brocantehaakjes in de muur van de hal of slaapkamer. Kleine en grote oplossingen zorgen voor een georganiseerd huis en een opgeruimd gevoel. Creëer creatieve opberg­mogelijkheden die passen bij je budget, smaak en stijl – en bewaar niets wat je niet nodig hebt.