Burenruzie leidt niet tot lagere WOZ-waarde

Een burenruzie leidt niet tot een lagere WOZ-waarde. Het is namelijk goed mogelijk dat een andere bewoner geen ruzie met de buren zou hebben.

Dit blijkt uit een juridische procedure die tot de Hoge Raad is uitgevochten. In deze zaak woonde de belastingbetaler in een vrijstaande woning met daarachter een schuur. Hij heeft ruzie met de buren over de exacte erfgrens naast zijn woning, over een rijtje bomen en over schutting die de buren direct achter de schuur hebben geplaatst. Voor het belastingjaar 2013 werd de WOZ-waarde van het huis vastgesteld op 245.000 euro. Zelf taxeerde de eigenaar zijn bezit op 186.000 euro, onder andere omdat het huis van de buren zeer slecht onderhouden is en er een aanhoudende burenruzie met de eigenaren ervan is.

Persoonlijke oorzaak

De rechter stelde de gemeente in het gelijk, onder meer omdat de huiseigenaar niet aannemelijk kon maken dat een eventuele koper ook ruzie zou krijgen met de buren. Mogelijk, meende de rechter, heeft de ruzie alleen te maken met de slechte verstandhouding van beide buren, en heeft de WOZ-waarde er niets mee te maken.

Hoger beroep

Ook in hoger beroep oordeelde het Gerechtshof dat de man niet aannemelijk kon maken dat de burenruzie geen persoonlijke oorzaak had. De vastgestelde WOZ-waarde bleef daardoor gehandhaafd. Begin dit jaar oordeelde de Hoge Raad dat het beroep van de man in cassatie niet-ontvankelijk is. Het is daarmee definitief dat de burenruzie de WOZ-waarde niet verlaagt.

Bron: Taxence