Drie redenen om te kopen... én drie om te huren

Kopen of huren, dat is vraag. Wat het beste bij u past, hangt af van uw omstandigheden. We geven u daarom 3 argumenten voor beide woonvormen.

Waarom kopen?

Het is nu goedkoop

De rente is historisch laag en dat betekent dat u nu voor netto €500 per maand al een heel huis kunt kopen.

Het is een spaarpot

Wie nu een huis koopt, moet daar in de meeste gevallen ook een deel van aflossen. De schuld blijft ‘nominaal’. Als we er van uitgaan dat geld door inflatie steeds minder waard wordt, is die schuld van nu €200.000 over 30 jaar ook een fractie van waar die schuld nu voor staat. Daar lost u bovendien een deel van af en met wat geluk wordt het huis ook meer waard.

Vrijheid

Met een koophuis mag u veel meer doen dan met een huurhuis. Aanbouwen en verbouwen, mits u binnen de gemeentelijke regels blijft, is dat geen probleem. U kiest zelf uw keuken en uw badkamer. In een huurhuis mag dat allemaal vaak niet zomaar.

Waarom huren?

Geen hypotheek

De rente is laag, maar dat betekent niet dat iedereen zomaar een hypotheek krijgt bij de bank. Zelfstandigen moeten aantonen dat ze al een aantal jaren geld verdienen. Voor ouderen gelden soms zulke strenge voorwaarden die een huis kopen peperduur maken. Denk bijvoorbeeld aan een extra levensverzekering.

Goedkoop?

Schreven we hierboven nog ‘een hypotheek krijgen’? Onze excuses, want u ‘krijgt’ natuurlijk helemaal niets. Ook een hypotheek kost geld. Veel geld. Zelfs met de lage rente betaalt u bijvoorbeeld voor huis van €250.000 over de hele looptijd al snel het dubbele: €500.000. Een deel daarvan komt natuurlijk terug via de hypotheekrente aftrek. Dat is waar. Maar dat geld verdwijnt zo in een schilderbeurt, een lekke dakgoot of een nieuwe CV ketel. Voor huurders wordt dat allemaal geregeld. Met een huis bouwt u vermogen op, maar er sijpelt bij kopers ook veel meer vermogen in de bakstenen dan bij huurders.

Flexibel

Wilt u volgend jaar verhuizen? Met een huurwoning zegt u de huur op en u bent vertrokken. Met een koophuis heeft u een makelaar nodig en die kost zo een paar duizend euro. En u moet het huis nog maar zien verkopen. In de huidige markt lukt dat waarschijnlijk wel, maar daar gaan snel een paar maanden overheen. Kopers over de vloer, onderhandelen. Een hoop gedoe, waar huurders geen last van hebben.

6 Comments

Door Sjef (niet gecontroleerd) op wo, 31-10-2018 - 14:02

De kosten van een huurwoning zijn hetzelfde als die van een koopwoning. De verhuurder zal deze kosten doorberekenen in de huurprijs. Dus zowel een koper als een huurder betalen uiteindelijk hetzelfde. Het voordeel voor een koper is dat door aflossing en een waarde stijging (?) van de woning kapitaal in de "stenen" zit. Bij verkoop heb je hier iets aan en ook bij financiële transacties kan dit voordelen hebben. Een huurder leeft zonder zorgen v.w.b. zijn woning maar bouwt geen kapitaal op.

Door Gerwin (niet gecontroleerd) op wo, 31-10-2018 - 12:39

Ik ben 62 jaar, waar vind ik nog een betaalbare huurwoning als middeninkomer? IK betaal mij scheel aan huur, 830,- p. maand, kopen doe je niet meer op deze leeftijd. Maar als je geen recht hebt op toeslagen, word je kaal geplukt.

Door Roelfien (niet gecontroleerd) op wo, 2-11-2016 - 12:10

Waar vind je nog een goedkope huur Appartement,ik een alleenstaande woon in een grote eengezinswoning met 3 slaapkamers en een grote tuin,wil graag kleiner wonen,ten eerste is verhuizen erg duur,ten tweede ben ik ook meer huur kwijt als ik ga verhuizen zo goedkoop als ik nu woon krijg ik nooit weer,en er zijn te weinig sociale kleine huurwoningen,woningbouw verenigingen moeten in hun systeem kijken wie te groot woont en die wel kleiner kunnen wonen,ik hou een groot huis bezet waar een gein met 2a3 kinderen kunnen wonen is toch absurd.

Door frannie (niet gecontroleerd) op ma, 31-10-2016 - 20:11

als alleenstaande, volledig afgekeurde, chronisch zieke met alleen een wao uitkering, blijf ik lekker huren. Geen zorgen op dat gebied. Het risico is te groot en voor het hypotheekbedrag dat ik,kan krijgen, kan ik hier in de randstad niet eens een garage kopen.

Door Lois (niet gecontroleerd) op ma, 31-10-2016 - 19:31

Zowel huren als kopen is duur. Het hangt er vanaf of je zelf een forse met hoofdletter F hebt of je prettig kunt kopen of huren. Bij kopen moet je ook rekening houden met het onderhoud dat wordt fysiek zwaarder als je ouder wordt dus...meer kosten om een klusjesbedrijf in te huren enz.

Door Martin (niet gecontroleerd) op ma, 31-10-2016 - 17:45

Waar vind je tegenwoordig nog een betaalbare huurwoning?