Huren veel duurder dan kopen

De hypotheekrente blijft dalen. Ook als de rente afgesloten wordt voor een periode van tien jaar, zijn hypotheken van rond de 3 procent mogelijk. Voor een hypotheek van 250.000 euro zijn de rentekosten jaarlijks niet meer dan 7500 euro.

Dat is, aflossingen niet meegerekend, nog geen 625 euro netto per maand. Daar komen natuurlijk nog aflossingen bij, maar daar gaat de renteaftrek weer vanaf. Die aftrek hangt af van persoonlijke factoren, maar gemiddeld komt er zeker een derde terug: ruim 200 euro. Zo kan je voor 500 euro netto wonen in een nette koopwonin. 

Een sociale huurwoning kan al 700 euro per maand kosten. Het betekent dat kopen op dit moment (veel) voordeliger is dan huren, zeker voor de mensen die geen recht hebben op huurtoeslag. De huurtarieven zijn per 1 juli net weer verhoogd met 4 tot soms zelfs 6 procent. De lage hypotheekrentes zijn mogelijk omdat de Europese Centrale Bank (ECB) het banken mogelijk maken heel goedkoop geld te lenen. Dat voordeel geven ze nu in toenemende mate door aan de woningkopers.

Het kan nog lager
Dat de hypotheekrente nog lager kan blijkt wel in Duitsland, waar de hypotheekrente nog enkele tienden van procenten lager ligt. Maar daar staat tegenover dat Nederlanders bij Duitse banken niet meer dan 75% van hun woningwaarde kunnen financieren. Nederlandse banken gaan tot 103 procent. Overigens heeft het gemak waarmee banken aan geld kunnen komen, ook nadelen voor de consument. Daardoor is de spaarrente ook erg laag.

U kunt hier hypotheekaanbieders met elkaar vergelijken >>