Het grootste windpark van Nederland geeft stroom aan datacenter Microsoft

Getty Images

Het energiebedrijf Vattenfall opende onlangs het grootste windpark in Nederland. Dit windpark staat in de gemeente Wieringermeer. Voor de eigenaar is dit een feest, maar voor een aantal omwonenden een bittere pil. Zij zijn niet tevreden over de plaatsing van de molens en vinden dat zij er als omwonenden wat meer van zouden moeten profiteren.

Een van hun bezwaren is dat veel groene stroom naar een datacentrum van Microsoft gaat, terwijl de molens stroom kunnen opwekken voor ca. 370.000 huishoudens.

Het windpark heeft een oppervlakte van 15 bij 20 kilometer. Over deze oppervlakte zijn 82 windmolens verspreid. Op het gebied waar de windmolens staan, waait regelmatig een harde wind. Dit park is ontworpen op basis van nieuw beleid in Noord-Holland, waarbij losse molens moeten worden vervangen door grotere exemplaren die in strakke lijnopstellingen worden geplaatst.

Onenigheid in de gemeente

Een buurtbewoner, genaamd Boer Han Lammers, vertelt het volgende over het windpark: “Hartstikke goed hoor, die groene stroom. Maar het is jammer dat veel van die stroom naar Microsoft gaat, naar dat datacentrum, en wij profiteren er als buurt veel te weinig van."

Meneer Lammers ziet vanuit zijn huis een groot aantal van de nieuwe molens. Hij vertelt dat er te weinig inspraak was geweest. Samen met een 1100 andere buurtbewoners heeft hij bezwaar gemaakt. Hij voegt hieraan toe: “Maar bezwaar maken tegen een reus is gewoon heel moeilijk als kleinduimpje."

Niet alleen in de gemeente Wieringermeer is er onenigheid over de grote hoeveelheid datacenters en hun groot stroomverbruik. Ook op andere plekken in Nederland worden er door multinationals contracten afgesloten voor de afname van groene stroom. Alleen al in de provincie Noord-Holland staan er al 57 datacenters en de toekomstplannen voor het plaatsen van meer datadatacenters is hier zelfs nog niet bijgerekend.

Bijdrage Nederlandse overheid

Vattenfall geeft aan dat het bedrijf niet de enige is die verantwoordelijk is voor het geopende windpark, maar dat de Nederlandse overheid hier ook invloed op heeft. Het bedrijf vindt dat de kritische vragen aan de Nederlandse overheid moeten worden gesteld. De overheid bepaalt onder welke voorwaarden bedrijven zich in Nederland kunnen vestigen. Het is volgens Vattenfall een maatschappelijk debat dat niet direct verband heeft met Vattenfall of Windpark Wieringermeer.

Ruben Lindenburg, een medewerker van Vattenfall zegt: "Het enige waar wij ons mee bezig houden is het vergroenen van het energieaanbod en daar mag iedereen gebruik van maken, dus ook Microsoft. En ook de huishoudens hier in de Wieringermeer."

Vattenfall vindt dat de buurt al voldoende profiteert. De mensen die binnen een straal van 1.250 meter van de molens wonen, krijgen geld overgemaakt. Ook er is een fonds voor de gemeenschap, waarvan het geld kan worden gebruikt voor de verbetering van de omgeving.

Een nieuwe aanpak

Nieuwe groene stroomprojecten in de provincie komen vanaf nu met meer betrokkenheid van de burgers tot stand. SP stelde de afgelopen zomer vragen aan het provinciebestuur. Deze partij wilde weten of de provincie zich zorgen maakt over het onder druk staan van het draagvlak voor duurzame energie, wat leidt tot een grote hoeveelheid stroom die naar multinationals gaat. Ook de milieu-documentaire ‘’Planet of the Humans’’ waarin Michael Moore de ‘’windmolenindustrie’’ bekritiseert, doet vragen rijzen bij het publiek.

De provincie maakt duidelijk dat men zich daar geen zorgen over maakt, omdat er tegenwoordig een andere aanpak is. Plannen voor duurzame energie vinden nu bottom-up plaats, via de zogenoemde Regionale Energie Strategieën van de regio’s.

Aangetaste draagvlak nieuwe groene energie

Volgens Sijas Akkerman van de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland heeft het onlangs geopende windpark een negatieve impact op het draagvlak van nieuwe groene energie. Hij vertelt dat de meeste mensen en gemeenten niet meer bereid zijn zo’n voorstel aan te nemen.

Meneer Akkerman, een buurtbewoner, vertelt dat hij niet begrijpt waarom de datacentra in een van de meest dichtstbevolkte landen van Europa moet komen. Hij voegt hieraan toe dat het realiseren van voldoende groene energie al een heel wat werk is en hij hoopt dat iedereen in ieder geval evenveel stroom krijgt.

Auteur