Historisch lage gasprijzen door coronavirus en warme winter

De warme winter en de economische gevolgen van het coronavirus zijn verantwoordelijk voor een lagere energienota. Wereldwijd zijn de gasprijzen gedaald naar het laagste niveau in de afgelopen drie jaar.

Dat zegt Pricewise. Volgens de prijsvergelijker zijn de vaste prijzen voor gas bij de drie grootste energieleveranciers Eneco, Essent en Vattenfall, sinds 2016 niet zo laag geweest. Bij Eneco liggen ze zelfs lager dan ooit. Wereldwijd ligt de stroomprijs 11,3 procent lager dan twee maanden geleden en de gasprijzen zijn met 13,5 procent gedaald. Belastingen en andere opslagen zijn hierbij echter niet inbegrepen, en voor gas zijn deze relatief hoog. Voor een gemiddeld huishouden zal het effect op de rekening hierdoor minimaal zijn.

Het coronavirus heeft een groot effect gehad op de energieprijzen. De industrie en transport worden veelal platgelegd door het virus, waardoor er minder energie nodig is. De hoofdverantwoordelijke voor de prijsdaling is echter de zachte winter: januari 2020 was met gemiddeld 6,2 graden de warmste januari ooit. Veel huishoudens hebben hierdoor minder gas verbruikt. Niet alleen is dit goed voor de portemonnee, ook is het een meevaller voor het klimaat.

Bron(nen):