Lokale lasten acht procent hoger

Euro geld
Getty Images

Huiseigenaren betalen dit jaar gemiddeld 1670 euro aan lokale lasten. Dat is 118 euro meer dan in 2023. huurders betalen gemiddeld 999 euro, 72 euro meer dan vorig jaar. De stijging is hoger dan in voorgaande jaren.

Dit blijkt uit de Atlas van de Lokale Lasten van het COELO, een onderzoeksinstituut verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij lokale lasten gaat het om belastingen van gemeente, provincie en waterschap. Huurders zijn goedkoper uit omdat zij geen onroerendezaakbelasting aan de gemeente betalen en geen heffing gebouwd aan het waterschap.

Huiseigenaren

Een huiseigenaar betaalt gemiddeld 994 euro aan de gemeente, 201 euro aan de provincie en 475 euro aan het waterschap. In Bloemendaal zijn de lokale lasten het hoogst met 2766 euro. Tilburgse huiseigenaren betalen met 1300 euro het minst.

Huurders betalen in Nijmegen het minst, 597 euro en in West Betuwe het meest, 1350 euro. Gemiddeld gaat bij huurders 457 euro naar de gemeente, 201 euro naar de provincie en 340 euro naar het waterschap.

Toeristen

Negen van de tien Nederlandse gemeenten heffen toeristenbelasting zodat ook niet-inwoners meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen. Gemiddeld is de toeristenbelasting 3,73 euro voor een overnachting in een hotel en 1,93 euro voor een nachtje op de camping. In Amsterdam betalen toeristen de hoofdprijs: 17 euro voor een nacht in een hotel en 6,60 euro op de camping. Barendrecht en Renswoude rekenen met 0,75 euro de laagste toeristenbelasting voor een hotelovernachting. Voor kampeerders is de toeristenbelasting met 0,54 euro per nacht het laagst in Deventer en Leiderdorp. In tien procent van de gemeenten betalen toeristen geen belasting voor een overnachting.

Auteur