Mijn huur komt uit boven de grens voor de huurtoeslag; wat nu?

Ik ben 69 jaar en woon al 25 jaar in mijn huidige huurwoning. Ik ontvang ook al heel lang huurtoeslag. Nu ben ik bang dat bij de volgende huurverhoging (en misschien een verhoging van de servicekosten) mijn huur dit jaar boven de toegestane grens voor de huurtoeslag uitkomt; ik zit namelijk nu net op de grens. Raak ik dan mijn huurtoeslag kwijt?

De belastingdienst houdt bij het bepalen of u in aanmerking komt voor huurtoeslag rekening met de zogenoemde rekenhuur; dit is de kale huur plus de eventuele servicekosten. De maximale huurgrens voor 2018 voor de huurtoeslag bedraagt voor huurders van 23 jaar of ouder € 710,68.

Als uw (reken)huur door een huurverhoging boven de maximale huurgrens uitkomt dan behoudt u uw recht op huurtoeslag als u in de maand voor de huurverhoging huurtoeslag kreeg voor die woning. Dit is gelukkig bij u het geval. U moet natuurlijk wel steeds voldoen aan alle andere voorwaarden voor huurtoeslag. Overigens zult u geen huurtoeslag ontvangen over de volledig huur. U krijgt namelijk geen huurtoeslag voor het deel boven de maximale huurgrens.

Voor de voorwaarden voor de huurtoeslag zie: www.belastingdienst.nl

Mr. Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).