Nog te weinig huizen met koolmonoxidemelder

Slechts een op de drie huishoudens beschikt over koolmonoxidemelders in huis, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Gevaarlijk, want het dodelijke koolmonoxide kan net zo makkelijk uit een gloednieuwe cv-ketel als uit een oude gashaard komen.

Veel mensen denken bij koolmonoxidevergiftiging aan een oude keukengeiser of zo’n knusse gashaard. De waarheid ligt anders, bleek eind vorig jaar uit een rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid: hoewel het aantal oude geisers en gashaarden gestaag afneemt, neemt het aantal gevallen van koolmonoxidevergiftiging niet af.

Rookgasafvoer

Koolmonoxide kan ook ontstaan in een gloednieuwe en keurig afgestelde cv-ketel of in een net gecontroleerde cv-ketel. Elke ketel produceert namelijk een kleine hoeveelheid koolmonoxide en normaal gesproken wordt die naar buiten toe afgevoerd. Maar als de rookgasafvoer niet helemaal in orde is, kunnen er grote problemen ontstaan. Zoiets gebeurt bijvoorbeeld als de afvoerbuizen niet goed zijn bevestigd. Ook een oude rookgasafvoer kan problemen geven: een normale rookgasafvoer gaat ongeveer net zo lang mee als de cv-ketel zelf, dus bij de installatie van een nieuwe ketel zou ook de rookgasafvoer moeten worden vervangen. Overigens blijkt dat ook professionele installatiebedrijven hierin weleens fouten maken. Zaak is daarom dat de monteur bij elke onderhoudsbeurt de rookgasvoer controleert op lekken en een CO-meting uitvoert.

Hoe en waar op te hangen?

Om het risico op verspreiding van koolmonoxide door uw huis zo klein mogelijk te maken, is het verstandig op elke verdieping van het huis een koolmonoxidemelder op te hangen. Deze melders moeten op ademhalingshoogte worden bevestigd: in de slaapkamer ter hoogte van het bed, in de woonkamer ter hoogte van bank of eetkamerstoel. Verder kunt u nog een melder bevestigen in de ruimte waar de cv-ketel hangt - op een tot drie meter van de ketel. Let erop dat koolmonoxide zich via luchtstromen verspreidt: koolmonoxidemelders bevestigt u daarom altijd op minimaal dertig centimeter uit de hoeken.

Getest

De Consumentenbond heeft 19 verschillende koolmonoxidemelders getest. Twee daarvan kwamen als onveilig uit de test, 12 melders zijn goed bevonden en vijf melders voldeden niet aan alle normen.

 

Bron(nen):

1 Reactie

Door M.Hendriks (niet gecontroleerd) op za, 1-7-2017 - 21:53

We wonen sinds begin van het jaar in een particulier huur appartement.En sinds 2013 is de ketel niet schoongemaakt/nagekeken.Deze woning is van het jaar 2012.
Is dit niet gevaarlij?We hebben dit meermalen laten weten vanaf het begin maar er wordt niets gedaan.