Onvoldoende kennis overstromingsrisico’s

Overstroming
Getty Images

Huiseigenaren zijn zich vaak niet bewust dat zij in een risicogebied voor overstromingen wonen. Zo denkt een kwart van de ondervraagde huiseigenaren te wonen in een overstromingsrisicogebied, terwijl dat in werkelijkheid geldt voor de helft.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Ook weet meer dan de helft van de huiseigenaren niet dat de schade door overstromingen van primaire waterkeringen niet gedekt worden door de inboedel- en opstalverzekering. De primaire waterkeringen bieden bescherming tegenoverstromingen vanuit de Noord- en Waddenzee, grote rivieren en meren.

Schade beperken

Een meerderheid van de ondervraagden is bereid te investeren in preventie, maar veel huiseigenaren weten niet welke maatregelen ze kunnen nemen. De Vereniging Eigen Huis wijst erop dat de schade door overstromingen beperkt kan worden door huiseigenaren beter te informeren en ze handelingsperspectief te bieden. Aangezien huiseigenaren zich niet tegen zulke risico’s kunnen verzekeren, kan het hen ook een financiële strop besparen.

Auteur 
Bron 
  • Vereniging Eigen Huis