Van het gas af: hoe?

Vanaf 2050 kun je in principe niet meer koken op gas of stoken op aardgas, heeft de overheid bepaald. Wat zijn de alternatieven?

Velen denken bij ‘van het gas af’ meteen aan de vraag: wat is de beste vervanger voor mijn cv-ketel? Dat is een ­misverstand, want de vraag is geen beginpunt maar het eindpunt. ‘Van het gas af’ begint met het grondig isoleren van het huis. “De huidige cv-ketel is een krachtpatser die ook een slecht geïsoleerd huis warm kan stoken. Bij een vervanger is dat niet zo vanzelfsprekend. Dat betekent: goed isoleren”, vertelt Puk van Meegeren, programmamanager bij Milieu Centraal. Isolatie betaalt zich meteen terug in de vorm van een lagere gasrekening. Voor het eind van volgend jaar (2021) maakt iedere gemeente bekend wanneer een wijk van het gas af moet. Niet iedereen gaat op hetzelfde moment van het gas af en niemand wordt gedwongen de cv-ketel op stel en sprong te vervangen. Bewoners in de eerste wijken krijgen ongeveer tien jaar de tijd. Volgens de huidige plannen gaat het aardgasvrij maken van de woning in overleg met de ­bewoners.

Stadsverwarming

Voor de verwarming zijn er in de meeste gevallen twee mogelijkheden: een warmtenet of elektrisch. Bij een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd, krijgt de wijk een centrale warmtebron, bijvoorbeeld restwarmte van een fabriek of datacenter. Via buizen stroomt warm water naar de huizen. De temperatuur kan lager zijn dan bij een cv-ketel en dan zijn er mogelijk grotere radiatoren nodig. Warmtenetten zullen er vooral ­komen in wijken waar huizen dicht bij elkaar staan. Uitgangspunt is dat minimaal een kwart van de ­Nederlanders aangesloten wordt op een warmtenet.

Warmtepomp

De tweede mogelijkheid is elektriciteit. Een warmtepomp neemt daarbij de plaats in van de cv-ketel. Een warmtepomp gebruikt warmte uit de buitenlucht of uit de grond om het huis te verwarmen. Het werkt ook als het buiten koud is, hoewel de ­warmtepomp dan minder efficiënt is. Wie niet wil wachten tot de wijk van het gas af gaat, kan nu al een warmtepomp installeren. “De warmtepomp is het energiezuinigst als hij continu op lager vermogen werkt. Het is daarom verstandig ’s nachts de thermostaat niet veel lager te zetten dan overdag. Het opwarmen van een koud huis werkt namelijk trager dan bij een cv-ketel”, vertelt Van Meegeren. Een warmtepomp kost tussen de €6500 en €14.000. De overheid geeft daarop tussen de €1300 en €2500 subsidie. De stroomrekening van de warmtepomp is lager dan de gas­rekening van een cv-ketel. De komende jaren zal die besparing toenemen, want de energiebelasting op gas zal stijgen en die op elektriciteit dalen of gelijk blijven. Er zijn ook warmtepompen die gebruikmaken van de bodem als warmtebron. Deze kosten €20.000 tot €25.000.

Hybride warmtepomp

In een minder goed geïsoleerd huis kan een hybride warmtepomp een duurzame tussenstap zijn. Een ­hybride warmtepomp is een HR-ketel op gas gecombineerd met een elektrische warmtepomp. De warmtepomp kost ongeveer €4500, de subsidie bedraagt €1500 tot €1800. De HR-ketel kost €2100. De besparing op de energierekening bedraagt nu €200 per jaar en die besparing zal de komende jaren groter worden. Pelletkachel Buiten de bebouwde kom kan een pelletkachel een mogelijkheid zijn. Van Meegeren: “Dat is een krachtige, comfortabele warmtebron in de woonkamer, die ook stralingswarmte geeft. De kachel werkt snel. Nadeel is dat het verbranden van houtpellets (kleine, samengeperste houtkorrels) de lucht vervuilt, zij het veel minder dan bij een gewone houtkachel. Dit wordt vooral een probleem als er veel pelletkachels in een woonwijk staan.” Een pellet­kachel kost €2000 plus de instal­latiekosten. Het verbruik van pellets is nu iets goedkoper dan gas.

Infrarood

Een laatste mogelijkheid is infrarood-verwarming. Dit geeft stralingswarmte, maar verwarmt de omgeving niet. “Je zet deze verwarming alleen aan als je in de ruimte bent. Het is geschikt als bijverwarming in bijvoorbeeld de badkamer of werkkamer op zolder”, legt Van Meegeren uit. “Kouwelijke mensen kunnen een infraroodpaneel boven de zithoek hangen; ze hoeven dan de verwarming niet hoger te zetten en dat scheelt energie. Bij een klein appartement dat aan alle kanten is ingebouwd, kan het ook hoofdverwarming zijn.” Eén paneel kost €500, verwarming in het hele huis kost €4000.

Bent u al klaar voor de warmtepomp? Doe de check op www.milieucentraal.nl/warmtepomp.

Bron(nen):