De beste plekken om te kuren

Lekker naar een kuuroord - maar waar krijgt u de beste behandeling? Een uitgebreid overzicht.

Thermae 2000

Het mineraalrijke water dat uit de Limburgse bodem omhoog borrelt, is behaaglijk warm (32 °C). Bovendien beschikt Thermae2000 in Valkenburg aan de Geul over fysiotherapeuten die onder meer bechterew-, reuma-, fibromyalgie- en parkinsonpatiënten kunnen helpen. Dat gebeurt in groeps- of individuele lessen. Natuurlijk is er ook een ruim aanbod van massages. Naast de baden ligt een chic (en dus prijzig) hotel.

Thermae2000 is duidelijk niet alleen gericht op patiënten, maar ook op vakantiegangers die graag aandacht besteden aan een gezond
lichaam. Een populaire bestemming, dus reserveer tijdig.
T 043-609 20 00 of
www.thermae.nl
 

Scandic Sanadome Nijmegen

Scandic Sanadome beschikt over een zeer zout thermaal bad, met een echt Dode Zee-effect. U blijft dus drijven. Dat is te danken aan een zoutwaterbron waarvan het water 700 meter omhoog wordt gepompt. Daarnaast zijn er een zoetwaterbad, verschillende ­whirlpools en een mintkamer.
Er is een viersterrenhotel met restaurant voor iedereen die langer blijft.
T 024-359 72 00 of
www.sanadome.nl
 

Thermaalbad Arcen

In Arcen (Limburg) welt warm water van zo’n 36 °C uit een 892 meter diepe bron. Van dit water wordt gezegd dat het een gunstige en zelfs pijnverzachtende werking heeft. Bezoekers kunnen terecht in binnen- en buitenbaden. Een kuur­arts stelt in overleg met patiënten een kuurprogramma samen. Bijvoorbeeld voor reumatische artritis, ziekte van Bechterew, artrose en fibromyalgie. Fysiotherapie is ook mogelijk. Overnachten kan in het Roompot-vakantiepark Klein Vink of Hotel Rooland.
T 077-473 24 24 of
www.thermaalbad.nl

Fontana Bad Nieuweschans

Fontana Bad Nieuweschans in de provincie Groningen biedt meerdaagse groepskuren aan voor ­verschillende aandoeningen. Bezoekers hebben toegang tot thermische binnen- en buitenbaden. De meerdaagse arrangementen bestaan uit verblijf, eten en drinken en één behandeling per dag onder deskundige begeleiding.
Op tijd boeken is aan te raden, want deze groepsaanbiedingen
zitten snel vol. Wie blijft slapen, overnacht in het aangrenzende Fontana Hotel ****.
T 0597-52 77 77 of
www.fontanabadnieuweschans.nl
 

Klassieker

Het Kurhaus ontleent zijn naam aan het badhuis dat op de plek stond vóór de bouw in 1885. Scheveningen heeft geen erkende warmwaterbron, maar patiënten met aandoeningen aan de luchtwegen kunnen baat hebben bij frisse zeelucht, en die is op het strand helemaal gratis. Nu maar hopen dat die stad achter de duinen geen roet in het eten gooit… Gelukkig zit naast het Kurhaus Kuur Thermen Vitalizee. U kunt gebruik­maken van talloze massages, warm- en koudwaterbaden, sauna’s en zelfs een knipbeurt. Verwennerij ten top, maar of de verzekeraar daar ook aan meebetaalt? T 070-416 65 00 of
www.vitalizee.nl

Buitenland:

Duitsland

Onze oosterburen hebben een eeuwenlange traditie op het gebied van kuren en zijn bedeeld met een rijke variatie aan bronnen. Baden-Baden is een klassieke bestemming, maar er zijn dichter bij huis genoeg alternatieven. Volgens deskundigen zijn de Duitse kuuroorden aan te raden vanwege het deskundige personeel in veelal fraaie kuuroorden tegen betaalbare prijzen. Een week kuren kost zo’n €600.

Vanuit Nederland organiseren verschillende reisbureaus kuurreizen naar Duitsland, onder meer SpaDreams. Ga naar: www.spadreams.nl/kuurreizen/kuuroorden-duitsland

Voor meer informatie over kuren in Duitsland kunt u terecht bij de Deutschen Heilbäderverbandes (T 00-49-228-20 12 00 of www.deutscher-heilbaederverband.de), de vereniging van Duitse kuuroorden.

Voormalig Oostblok

Het voormalig Oostblok is een populaire kuurbestemming. Zo heeft Tsjechië (Bohemen) een kuurcultuur die al vele eeuwen bestaat en het verblijf is goedkoop. Stichting Kuurreizen (T 0475-46 45 81 of www.stichtingkuurreizen.nl) organiseert kuurreizen naar Tsjechië en Slowakije voor mensen met een reumatische aandoening. Kott Reizen (T 020-642 16 50 of www.kottreizen.nl) richt zich geheel op kuurreizen naar Roemenië.

In Hongarije is kuren booming business. Het is er zelfs zo populair dat de Hongaren zelf er nauwelijks meer aan toekomen. Vroeger was kuren in Hongarije iets voor iedereen. Even niet zo lekker? Dan kon je min of meer gratis kuren om zo snel mogelijk weer aan de communistische arbeid deel te nemen. Maar de laatste jaren heeft het grote geld ervoor gezorgd dat de gewone man uit de kuuroorden is verdreven. Om aan de westerse standaard te voldoen, is er meer luxe gekomen. Naar onze maatstaven is het kuren in Hongarije goedkoop. Hongest Reizen (T 053-460 70 81 of www.hongestreizen.nl) biedt bijvoorbeeld een 15-daagse reis aan voor €1241.
 

Turkije

In West-Turkije bestaat een rijke kuurtraditie met badhuizen. Bakhus Reizen (T 040-211 59 45 of www.bakhus.nl) is gespecialiseerd in kuurreizen naar deze bestemming. Wie genoegen neemt met een reis buiten het hoogseizoen, kan voor zo’n €1500 twee weken kuren. Dat is inclusief verblijf, voeding en zo’n drie tot vijf behandelingen per dag onder supervisie van een arts.

Bij de Turkse reisorganisatie Envytravel (T 00-90-242-324 04 45 of www.envytravel.com) kunnen psoriasispatiënten viskuren in Sivas. Kleine visjes ‘likken’ de wonden als het ware schoon en masseren de huid.
 

Zwitserland

De laatste jaren is Zwitserland met dank aan de sterke euro weer een beetje betaalbaar. Goedkoop kunnen we het nog steeds niet noemen, maar het blijft een prachtige bestemming. Er zijn verschillende warmwaterbronnen en Leukerbad (T 00-41-27 472 71 71 of www.leukerbad.ch/nl) kan als het grootste wellness-centrum van de Alpen beschouwd worden.

Daarnaast is Zwitserland bekend om zijn frisse berglucht. Davos was een begrip voor veel mensen met luchtwegaandoeningen. Het Nederlands Astmacentrum Davos bestaat weliswaar niet meer, maar de lucht blijft er fris.
 

Nuttige adressen voor patiënten:

Reumafonds

De vereniging van organisaties van behandelaars en van patiënten met reuma.
Dr. Jan van Breemenstraat 4
1056 AB Amsterdam
T 020-589 64 64
www.reumafonds.nl

Reumapatiënten- bond

Belangenvereniging van reumapatiënten.
Hogeweg 27A,
3814 CC Amersfoort.
T 033-461 63 64
www.reumabond.nl
 

Psoriasis Federatie Nederland

Samenwerkingsverband van verenigingen voor psoriasispatiënten.
Thomsonstraat 21,
8251 TM Dronten.
T 0321-38 10 28
www.psoriasis-fn.nl
 

Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad)

Koepelorganisatie van zo’n 150 patiënten­verenigingen.
Churchilllaan 11 (Piet van Dommelenhuis), 3527 GV Utrecht.
T 030-291 66 00
www.cg-raad.nl
 

Fontana

Specialist op het gebied van kuurreizen in binnen- en buitenland, ook onder medische begeleiding.
Bouriciusstraat 13,
6814 CT Arnhem.
T 026-442 58 47
www.fontana-travel.nl
 

Interkuur

Organiseert kuurreizen in groepsverband naar gespecialiseerde kuuroorden in binnen- en buitenland en werkt samen met een aantal ziektekostenverzekeraars.
Postbus 30900,
2200 GL Noordwijk.
T 071-367 03 31
www.interkuur.nl
 

Nederlandse Branchevereniging Aangepaste Vakanties (NBAV)

Koepelorganisatie van reisbureaus en accommodaties die aangepaste reizen aanbieden.
Regentesselaan 20-26,
1217 EG Hilversum.
T 088-335 57 00
www.nbav.nl
 

Overig

Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Verantwoordelijk voor de indicatiestelling voor het Persoonsgebonden Budget. Deze organisatie heeft regiokantoren in heel Nederland. De adressen kunt u vinden op www.ciz.nl

Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ)

Als u het niet eens bent met een beslissing van uw zorgverzekeraar over het niet toekennen van een vergoeding, moet u de klacht eerst bij de verzekeraar zelf neerleggen. Komt u er onderling niet uit, dan kan de SKGZ bemiddelen of een uitspraak doen.
Sparrenheuvel 16,
3708 JE Zeist.
T 030-698 83 60
www.skgz.nl

Lees verder: Kostenloos kuren

 

Lees ook

3 Comments

Door Lisa (niet gecontroleerd) op vr, 11-10-2019 - 23:19

Ik adviseer het Hotel Słoneczny Zdrój Medical SPA & Wellness. Ze gebruiken regionale cosmetica met sulfidewater voor psoriatische huidverzorging. https://www.slonecznyzdroj.pl/en/

Door Psoriasispatiën... (niet gecontroleerd) op ma, 20-8-2018 - 16:55

De Psoriasis Federatie Nederland is gefuseerd met de Psoriasis Vereniging Nederland en Vereniging Psorinovo. Dit heeft geresulteerd in Psoriasispatiënten Nederland. De nieuwe website is op https://psoriasispatientennederland.nl te bereiken, waarop ook de juiste contactdetails te vinden zijn.

Door Psoriasispatiën... (niet gecontroleerd) op zo, 19-8-2018 - 19:28

Sinds 9 augustus 2018 is de nieuwe vereniging Psoriasispatiënten Nederland een feit. Deze vereniging is voortgekomen uit een fusie tussen de Vereniging Psorinovo, Psoriasis Vereniging Nederland en Psoriasis Federatie Nederland.

De link naar de PFN gaat vervallen. Zou u die links kunnen vervangen door https://psoriasispatientennederland.nl?