PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Dit zijn de gevolgen van het regeerakkoord voor uw portemonnee

De plannen van het nieuwe kabinet gaat u voelen in uw portemonnee. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rij.

Boodschappen

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6 naar 9%. U betaalt het lage tarief onder meer over levensmiddelen, boeken en tijdschriften. Maar ook de kapper en de fietsenmaker worden duurder.

Inkomen en pensioen

De inkomstenbelasting gaat omlaag en wordt eenvoudiger: van 4 naar 2 tariefschijven.

Er komt een basistarief van 36,93% tot een inkomen van €68.600. Daarboven betaal je 49,5% belasting. Voor AOW-ers blijven er drie schijven bestaan doordat zij geen AOW-premie betalen.

De heffingskorting voor werkenden gaat met ongeveer €365 omhoog. Dat is een fiscaal voordeel.

De ouderenkorting gaat omhoog met €160. Ook dat is een fiscaal voordeel, maar de deze korting gaat wel omlaag, afhankelijk van het inkomen. Details worden nog uitgewerkt.

Iedereen krijgt een eigen pensioenpot. Over die plannen wordt al langer gepraat. Details over de gevolgen ontbreken vooralsnog.

Vrijwilligers mogen meer bijverdienen: de onbelaste vrijwilligersvergoeding wordt verhoogd van €1.500 naar €1.700 per jaar.

Spaargeld

We mogen vanaf 2019 meer belastingvrij sparen. Het heffingvrije vermogen gaat van €25.000 naar €30.000 (€60.000 voor paren). Bij het bepalen van het fictieve rendement wordt straks gekeken naar de rente van 1,5 jaar geleden. Dat is actueler dan nu het geval is en betekent waarschijnlijk een (lichte) verlaging.

Nu betalen spaarders tot een bedrag van €75.000 boven de vrijstelling 0,86% vermogensbelasting. Daarboven 1,38% tot een bedrag van €975.000. Is het vermogen nog hoger, dan is het tarief 1,62%.

Wonen

Wie de hypotheek op zijn huis (bijna) heeft afgelost, is straks ook flink duurder uit, omdat de Wet Hillen vervalt. De voorgenomen maatregel van het nieuwe kabinet raakt vooral 65-plussers. Het plan lekte al eerder uit.

De maximale hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd naar maximaal 46 procent in 2020. Voor 2021 wordt het 43 procent, in 2022 is de maximale aftrek 40 procent en voor 2023 komt het maximum op 37 procent.

Energie

De energiebelasting gaat omhoog. Ook dat was al eerder bekend. Vanaf 2018 gaat de energierekening nog verder omhoog.

Zorgverzekering

Het eigen risico voor de zorgverzekering blijft €385 per jaar. De zorgpremie gaat waarschijnlijk omhoog, maar verschilt per pakket en per verzekeraar. De overheid wordt strenger op medicijnen. Dat betekent minder vergoedingen en strengere inkopen bij farmaceuten: medicijnen worden duurder. Van rolstoelen en krukken worden alleen de goedkoopste nog vergoed.

Thuishulp

De eigen bijdrage die nu geldt voor thuishulp wordt vervangen door een abonnement van maximaal €17,50 per maand. Nu kan die eigen bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning per gemeente verschillen. Daar komt dus een eind aan.

Verblijf in het verpleeghuis

Het vermogen telt minder zwaar mee voor de eigen bijdrage voor verblijf in een verpleeghuis. De bijtelling gaat van 8 naar 4 procent