ACM gaat spaarrente onderzoeken

Spaarrentes
Getty Images

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat een algemeen onderzoek doen naar de Nederlandse spaarmarkt. Consumenten die geld opzij zetten, hebben baat bij zo hoog mogelijk spaarrentes. Voldoende concurrentie tussen banken draagt daar aan bij. De ACM verwacht voor de zomer van 2024 de resultaten te publiceren.

De ACM doet op verzoek van het ministerie van Financiën onderzoek naar de spaarrente omdat deze achterblijven bij de stijgende rente van de Europese Centrale Bank. Er zijn aanwijzingen dat Nederlandse spaarders slechts beperkt profiteren van de gestegen rente op de Europese markt. De ACM ziet buitenlandse aanbieders die op het eerste gezicht hogere rentes aanbieden aan Nederlandse spaarders dan de grootbanken. Maar Nederlandse spaarders lijken beperkt over te stappen naar deze buitenlandse banken.

Daarom gaat de ACM de werking van de Nederlandse spaarmarkt onderzoeken om te achterhalen waarom spaarders niet overstappen en waarom grootbanken geen hogere rente aanbieden. Het onderzoek kan leiden tot aanbevelingen voor de wetgever, wanneer blijkt dat de markt niet goed werkt.

Auteur