Contant geld moet gratis blijven

Getty Images

Geld sparen en contant geld opnemen kan tegenwoordig geld kosten. Steeds meer banken laten hun klanten betalen voor contant geld, spaargeld en een betaalrekening. Het Nibud vindt dat een slechte ontwikkeling. De organisatie pleit ervoor dat het gebruiken van contant geld zoveel mogelijk gratis blijft en dat banken het tempo van hun klanten en de ontwikkelingen van de markt volgen.

ABN Amro was de eerste die geld ging rekenen voor geldopnamen. Van 1 juli gaan klanten betalen als ze meer dan twaalfduizend euro per jaar contant opgenomen. De Rabobank werpt ook een drempel op: klanten die vanaf 1 september met hun Rabopas contant geld opnemen bij een automaat gaan 0,75 euro per keer betalen. Geld opnemen bij een gele Geldmaat is wel gratis.

Seniorenorganisaties KBO-PCOB en Anbo wijzen erop dat Rabobank zich daarmee niet aan de afspraken van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) houdt. In het MOB zitten onder andere De Nederlandsche Bank en consumenten- en seniorenorganisaties. Het MOB heeft opdracht gegeven om een onderzoek te doen naar het gebruik van contant geld. De Rabobank past nu voorwaarden aan terwijl dit onderzoek nog loopt. Dat is tegen de afspraak.

Bron: Nibud

Auteur 
  • Perry van Dijk