Deurwaarder laat tv en koelkast staan

Deurwaarders gaan minder streng optreden tegen mensen met schulden. Bij beslag op de huisraad mogen zij voortaan hun pc, tv...

Deurwaarders gaan minder streng optreden tegen mensen met schulden. Bij beslag op de huisraad mogen zij voortaan hun computer, tv en koelkast houden.

Dat voorstel doet beroepsvereniging KBvG, waarin alle 900 (kandidaats)deurwaarders in Nederland zijn vertegenwoordigd, aan het ministerie van Justitie.

Momenteel kunnen deurwaarders vrijwel de hele huisraad meenemen bij een beslag. Er is wel een lijst met uitzonderingen, maar die stamt uit de negentiende eeuw en bevat alleen zaken als bed, boeken en voedsel. Niet meer van deze tijd, meent KBvG-voorzitter John Wisseborn. ,,In de 21se eeuw vallen tv, computer en koelkast onder de eerste levensbehoeften.’’ Hij wijst er op dat mensen hun thuis-pc nodig hebben om te solliciteren en contact te houden met instanties als de Belastingdienst.

Sociaal raadslieden: afspraken hoog tijd

Sociaal raadslieden, verenigd in de MO-Groep reageren positief op de handreiking. ,,Het wordt hoog tijd hierover afspraken te maken," vindt beleidsmedewerker Ernst Radius. ,,De lijst met uitzonderingen is nooit bijgewerkt, waardoor elke deurwaarder nu zelf bepaalt wat hij meeneemt of laat staan."

In praktijk wordt deze bevoegdheid geregeld als drukmiddel gebruikt. ,,Hoewel de verkoop van computer of tv op een veiling weinig oplevert, weten deurwaarders dat daarmee dreigen heel effectief is." De circa 500 sociaal raadslieden in Nederland voorzien jaarlijks een half miljoen burgers, waaronder veel mensen met schulden, van juridisch advies.

Of schuldenaren straks al hun tv’s of computers mogen houden of slechts een exemplaar is nog onduidelijk. ,,Dat gaan we dus bespreken,’’ aldus Weisfelt.

Commercie

Met het plan lijken de gerechtsdeurwaarders tegemoet te komen aan de roep meer aan het belang van schuldenaren te denken. Nu staat de commercie nog te veel voorop, concludeerde de commissie Van der Winkel maandag in een aan staatssecretaris Albayrak van Justitie aangeboden rapport. De KBvG moet nog scherper voor de onafhankelijkheid van de beroepsgroep waken.

Hoe vaak gerechtsdeurwaarders jaarlijks beslag leggen op items als tv's en computers is onduidelijk. De KBvG houdt die cijfers niet centraal bij. Een groot kantoor met meerdere vestigingen in Nederland meldt in 2008 negenhonderd keer beslag te hebben gelegd. In de praktijk wordt verkoop vaak voorkomen doordat er alsnog een betalingsregeling wordt getroffen.

De KBvG en het ministerie van Justitie hopen voor de zomer tot afspraken te komen.