Diefstal door verloren sleutel niet gedekt

Sleutelbos
Getty Images

Een verzekerde is niet aansprakelijk voor diefstalschade als zijn dochter de huissleutel van haar vriend verliest waardoor er wordt ingebroken. De aansprakelijkheidsverzekering hoeft de diefstalschade daarom niet te vergoeden.

Dat blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid. In deze zaak gaat het balletje rollen als een man de kerstboom uit de berging wil halen. Beneden blijkt dat de deur niet op slot zit en dat er is ingebroken. Er zijn spullen ter waarde van ruim zevenduizend euro gestolen. Er is geen braakschade te zien in de berging en daarom controleren de twee de sleutels. Het exemplaar dat de man aan zijn vriendin heeft uitgeleend, blijkt vermist. Waarschijnlijk gestolen of verloren. De vriendin concludeert daaruit dat de diefstalschade door haar toedoen is ontstaan.

Vervolgens stelt de vriend de vader van zijn vriendin aansprakelijk voor de diefstalschade. Zijn schoonvader heeft namelijk een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking, zodat ook zijn dochter is verzekerd. De schoonvader claimt de schade bij zijn aansprakelijkheidsverzekering, maar die wijst de claim af. Er is namelijk geen sprake van een onrechtmatige daad en er is ook geen relatie tussen de diefstal en het verlies van de sleutel.

De schoonvader schakelt zijn rechtsbijstandverzekering in, maar ook die krijgt nul op het rekest. Zo belandt de zaak bij het Kifid.

Wanprestatie

Bij het Kifid stelt de schoonvader dat hij aansprakelijk is op grond van een wanprestatie in het bewaren van de sleutel. De sleutel is kwijt gemaakt en hij is aansprakelijk voor de schade. De gestolen spullen zijn gevolgschade daarvan.

Volgens de Geschillencommissie ligt het anders. De schoonvader heeft niet kunnen aantonen dat de berging met de gestolen sleutel is geopend. Mogelijk is de berging na een eerder bezoek niet goed afgesloten. De schoonvader is daarom niet aansprakelijk en de verzekering hoeft de schade niet te vergoeden.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond