PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

e-Court beter voor wanbetaler zorgpremie

Als een zorgverzekeraar een wanbetaler voor de rechter sleept, dan kost dat verzekerden met schulden nog eens honderden euro's extra. Digitale arbitrage via e-Court is goedkoper, makkelijker, sneller en het leidt tot meer afbetaalde schulden.

Dat blijkt uit evaluatie van drieduizend e-Courtzaken die incasso- en deurwaardersbureau GGN voerde. Zorgverzekeraars als Menzis, Zilveren Kruis, CZ en DSW en grote webshops gaan deze vorm van digitale arbitrage daarom op grotere schaal toepassen bij wanbetaling. Voor het inroepen van digitale arbitrage moeten beide partijen akkoord gaan. Zo niet, dan wordt de gebruikelijke procedure gevolgd bij de (kanton)rechter.

Voordeliger

Wanbetalers zijn bereid om akkoord te gaan met e-Court vanwege de kosten. Bij een vordering van meer dan 500 euro betaalt een wanbetaler bij de rechter 470 euro griffierecht als hij de zaak verliest. Een e-Courtzaak kost 85 euro. Na een oproep tot digitale arbitrage heeft een wanbetaler een maand de tijd om voor een rechtbankprocedure te kiezen. In praktijk blijkt echter dat wanbetalers alsnog iets proberen te regelen en in een kwart van de gevallen wordt het probleem opgelost.

Het aantal wanbetalers in de zorg daalt, maar vorig jaar hadden nog altijd 290.000 Nederlanders een betalingsachterstand van meer dan zes maanden. Ook bij e-Courtzaak komt er uiteindelijk, als er niet wordt betaald, een deurwaarder aan huis die beslag kan leggen op inkomen of bezittingen.

Bron: www.ggn.nl