Energiecontracten vaak uitverkocht

Energiebesparing
Getty Images

Dit meldt vergelijkingssite Pricewise. Vanwege de snel veranderende energiemarkt kopen de meeste energieleveranciers hun elektriciteit en gas in kleine hoeveelheden in om hun eigen risico af te dekken of te spreiden.

Doordat de vraag naar meerjarige energiecontracten toeneemt, is het aanbod regelmatig uitverkocht. De leverancier koopt dan weer nieuwe stroom en gas in en komt met een nieuw aanbod. Het gevolg is dat het aanbod aan energiecontracten van dag tot dag kan verschillen.

Pricewise ziet veel vraag naar vaste contract. Gemiddeld kiest twintig tot vijfentwintig procent van de overstappers voor een meerjarencontract. Dat is veel, vroeger sloot ongeveer tien procent van de overstappers een meerjarencontract af. Zeventig procent van de overstappers neemt een contract waarbij de tarieven een jaar vast staan.

Prijsplafond

Inmiddels bieden bijna alle energieleveranciers voor nieuwe klanten contracten aan met prijzen onder het prijsplafond, zo blijkt uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ondanks dit ruime aanbod heeft meer dan de helft van de huishoudens nog een energiecontract met prijzen boven het prijsplafond. Voor stroom gaat het om 49 procent van de huishoudens, voor gas om 59 procent.
Huishoudens betalen nooit meer dan het prijsplafond, ook al zijn de tarieven in het contract hoger. Voor de eerste 1.200 kuub gas betaalt een huishouden nooit meer dan 1,45 euro per kuub en voor de eerste 2.900 kWh maximaal 0,40 euro per kWh.

Het prijsplafond stopt op 31 december 2023. Huishoudens met een contract waarbij het tarief hoger is dan het prijsplafond gaan dan meer betalen. Het is verstandig om voor die tijd over te stappen naar een goedkopere leverancier. Huishoudens die meer gas en/of stroom gebruiken dan het prijsplafond, hebben nu al voordeel als ze overstappen naar een voordeliger energieleverancier.

Bron: ACM

Auteur