Graag weer mijn mans naam

Vraag van de week

Enige maanden geleden is mijn man overleden na een huwelijk van 65 jaar. Groot was mijn verbazing toen ik post kreeg van de gemeente waarop ik werd aangesproken met mijn meisjesnaam. Ik wil graag mijn mans naam terug, kan dat?

Ja, de wet geeft u de mogelijkheid om de naam van uw man aan te houden na zijn overlijden of nadat een vrouw gescheiden is van haar man. U moet dat kenbaar maken bij de gemeente waar u bent ingeschreven. Is uw naam weer zoals voorheen, dan wordt deze gebruikt in brieven van de gemeente, de belastingdienst of uw pensioenfonds. In officiële documenten zoals uw paspoort, rijbewijs, trouwboekje en op uittreksels van de gemeente staat altijd uw eigen achternaam. Misschien was u dat al gewend, omdat u bij het boeken van een vliegreis ook altijd uw eigen, meisjes naam hebt moeten opgeven.

6 Comments

Door EV (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 15:01

Het bovenstaande geldt alleen voor vrouwen die een Nederlands paspoort hebben. Heeft de vrouw bijv. de Britse nationaliteit, dan staat in haar paspoort altijd als achternaam de naam van haar echtgenoot - usance in Groot Brittannië. Ze verandert dus ook echt van naam.

Door Nettie (niet gecontroleerd) op di, 11-10-2016 - 18:20

Ik ben een getrouwde vrouw. Maar ik heb geen meisjesnaam - ik heb een FAMILIEnaam. Die ik gebruik, en niet mijn mans naam.
"Meneer wat is uw jongensnaam?"
Ga toch weg.

Door Mevr. C. de Zwart (niet gecontroleerd) op ma, 10-10-2016 - 14:42

Ik gebruik altijd en overal mijn meisjesnaam op officiële en niet officiële papieren (ook al ben ik getrouwd).
Onzin dat je je naam verliest als je trouwt, gewoon je meisjesnaam houden, niets mee aan de hand en ook geen gedoe bij instanties en organisaties!

Door rvg (niet gecontroleerd) op zo, 9-10-2016 - 12:05

Bij mij ook na overlijden man. Heel veel instanties direct overgeschakeld op mijn meisjesnaam. Maar de aanhouder wint door constant te noemen dat ik mijn getrouwde naam wil blijven gebruiken. Zo goed als 100% gelukt!

Door P.Meulenbroek (niet gecontroleerd) op wo, 5-10-2016 - 19:35

De gemeente zal nooit op eigen initiatief het naamgebruik (mogen) veranderen.

Door Jo v/d Hust Appel (niet gecontroleerd) op di, 4-10-2016 - 19:02

Ik kreeg ook van de gemeente post met mijn meisjesnaam,ik heb meteen gebeld dat ik mijn man zijn naam wou houden.Na de volgende post was dat ook weer gedaan,als je zolang getrouwd bent geweest moeten ze dat zo laten en alleen alsje zelf aangeeft dat je dat niet wil kunnen ze het doen eerder niet!!!