Grenzeloos online shoppen in de EU

Webshops in de Europese Unie mogen consumenten uit een ander EU-land niet langer blokkeren als deze consumenten willen profiteren van een aanbieding of voordeeltje. Sinds 3 december is dit zogeheten 'geoblocking' officieel verboden. Het verbod geldt ook voor webshops in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Diverse webshops die in verschillende landen actief zijn, weigerden klanten uit het buitenland. Nederlandse consumenten die in een Belgische of Duitse webshop hetzelfde product tegen een lagere prijs zagen, konden dat product niet kopen omdat zij automatisch en ongevraagd naar de Nederlandse webshop werden geleid. Ook kwam het voor dat het niet mogelijk was in de buitenlandse webshop te betalen vanwege een Nederlands internetadres. Deze praktijken mogen nu niet meer.

Vrije markt

Ongeveer een op de zeven Europeanen koopt online bij een buitenlandse webshop en zij liepen tegen deze problemen aan. Op 27 februari heeft de EU een verordening aangenomen die geoblocking verbiedt. Op 3 december is deze verordening in werking getreden. Het verbod past in een reeks van maatregelen om de interne Europese markt vrijer en eerlijker te maken. Consumenten die nog op geoblocking stuiten kunnen een klacht indienen bij het Europees Consumenten Centrum (ECC) in Utrecht.

Bron(nen):