Helft vakantiegangers maakt extra telefoonkosten

Getty Images

Iets meer dan de helft van de Nederlanders maakt in het buitenland buiten de belbundel om extra kosten. Er zijn drie hoofdoorzaken: het verschil tussen EU en Europa is niet altijd duidelijk, in andere EU-landen kan er een datalimiet zijn en bellen naar het buitenlands nummer valt buiten de bundel.

Dat meldt online vergelijker Pricewise na een onderzoek. Om met de eerste oorzaak te beginnen: bij bellen en internetten in het buitenland wordt het netwerk van een buitenlandse provider gebruikt. Binnen de EU zijn er geen extra kosten voor het gebruik van een buitenlands netwerk. Engeland, Noorwegen, Turkije en Zwitserland liggen in Europa, maar zijn geen lid van de EU. Hier kunnen dus andere regels gelden die kosten met zich meebrengen.

Limiet

Voor een onbeperkte databundel in Nederland kan in andere EU-landen ineens wél een datalimiet gelden. Via 4GF of 5G kan dataverbruik hard gaan, zeker bij het delen van vakantiefoto's en het kijken van Netflix of Youtube. Ook gebruiken mensen hun telefoon als hotspot voor de laptop of tablet. Dat verbruikt veel data en dat kan voor hoge, onverwachte kosten zorgen.

Derde oorzaak is dat bellen of sms'en naar het buitenland meestal niet binnen de bundel valt. Pricewise geeft als voorbeeld een vakantieganger in Spanje die een Spaans restaurant belt voor een reservering. Dit valt meestal binnen de bundel. Vanuit Nederland naar Spanje bellen, valt meestal buiten de bundel.
Bellen buiten de bundel kost in de EU maximaal 19 cent per minuut en 6 cent per sms. Voor dataverbruik buiten de bundel in de EU is nog geen kostenmaximum.

Bellen en internetten buiten de EU valt buiten de standaard bundels. Hier gelden internationale tarieven en deze kunnen flink oplopen. Er is geen kostenmaximum.  De meeste providers bieden buitenlandbundels voor gebruik buiten de EU. Deze bundels zijn vaak vrij beperkt. Een databundel van 2MB is al op na het ontvangen van een filmpje via WhatsApp.

Bron: Pricewise
 

Auteur 
  • Perry van Dijk