Mag je een geurtje ruilen of terugbrengen?

Geurtjes
Getty Images

Ach, wat jammer. Je moeder vindt het geurtje dat je haar cadeau hebt gedaan, niet zo lekker. Kun je het dan nog ruilen?

Het korte antwoord is: nee. Vrijwel alle winkels verlangen dat de cellofaanverpakking rondom het doosje waarin het parfumflesje zit, niet is verbroken. In verband met hygiëne, zeggen ze. Iets waar je over kunt twisten, want een geurtje is geen hygiëneproduct als bijvoorbeeld een tandenborstel of een scheerapparaat. Belangrijker lijkt dat de winkel een parfum waarvan de cellofaanverpakking is verbroken, niet meer kan verkopen.

Als je moeder de verpakking heeft geopend om het geurtje te ruiken, is ruilen of terugbrengen dus vaak niet meer mogelijk. Begin dit jaar gaf de rechter een man gelijk die een heel duur geurtje had gekocht en uitgeprobeerd, maar het niet meer mocht ruilen bij de winkel. Voor parfums van een normale prijs zul je daar echter niet op kunnen beroepen. Toch is het raadzaam om terug te gaan naar de winkel met je geurtje. Sommige winkeliers zijn coulant en zullen je bijvoorbeeld een deel van de aankoopsom vergoeden.

Je kunt dit gedoe met ruilen de volgende keer heel makkelijk voorkomen. Als je niet zeker weet of je moeder het geurtje dat je haar cadeau wil geven lekker vindt, vraag de winkel dan vooraf om een monstertje. Veel parfumerieën kunnen dat voor je maken waar je bij staat. Valt de geur niet in de smaak, dan kun je het probleemloos ruilen of terugbrengen.

Zit je eenmaal in je maag met een aangebroken parfum, dan kun je het altijd nog verkopen op Marktplaats. Daar wordt levendig gehandeld in gebruikte parfums. Zeker in de wat duurdere. Maak niet alleen een duidelijke foto van het geurtje in het flesje, maar ook van het doosje en de aankoopbon. Dan heeft de koper meer zekerheid dat het geen nepgeurtje is. Want daarin wordt helaas ook gehandeld.

Auteur