Meer koopjesjagers op Black Friday

Getty Images

Drie op de tien consumenten wil op Black Friday, 27 november, of in de dagen er na op koopjesjacht gaan. Vorig jaar deed een kwart mee. Black Friday kan dus drukker worden dan vorig jaar. Vanwege corona zal het zich vooral online afspelen. Consumenten gaan vooral op jacht naar schoenen (30 procent), bovenkleding (28 procent) en geurtjes (22 procent).

Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoekbureau Motivaction. Het zijn vooral jongeren die op koopjesjacht gaan op Black Friday. Slechts een van de tien 55-plussers verwacht dit jaar mee te doen. Dat is minder dan vorig jaar. 55-plussers haken dit jaar af vanwege corona. Vooral online winkels zijn in trek. Twee op de drie consumenten gaat hoofdzakelijk of uitsluitend online winkelen. Ongeveer een derde van de consumenten gaat deze dagen een fysieke winkel bezoeken, tegen bijna de helft vorig jaar. Meer dan de helft vindt dat fysieke winkels dit jaar niet aan Black Friday mee zouden moeten doen vanwege corona.

Scepsis

Er zijn veel consumenten die twijfelen of de kortingen op Black Friday zo bijzonder zijn. Maar liefst tweederde is sceptisch. In 2018 twijfelde iets meer dan de helft. Het is dus verstandig te kijken of reusachitge kortingen echt spectaculair zijn. De Consumentenbond verzamelt op haar site verschillende Black Friday Deals, zodat consumenten kunnen zien of iets een topaanbieding is of juist een nepaanbieding.

Amerika

Black Friday is in Amerika het begin van het cadeauseizoen. Winkels spelen hier met koopjes op in. Vanaf vrijdag 27 november tot en met maandag 30 november (Cyber Monday) kunnen consumenten profiteren met speciale aanbiedingen en kortingen. Sinds enkele jaren wordt Black Friday ook in Nederland steeds populairder. Drie jaar geleden kende een op de drie consumenten het verschijnsel niet. Tegenwoordig kent bijna iedereen het.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Consumentenbond