Nota voor verlenging van de grafrechten vanwege bijzetting; klopt dit?

Mijn vader is in 1984 overleden. Wij (mijn moeder en de kinderen) hebben toen een graf gekocht voor twee personen met de bedoeling dat mijn moeder na haar overlijden daarin zou kunnen worden bijgezet. De grafrechten voor dit graf hebben wij inmiddels een paar keer met tien jaar verlengd.

De laatste keer was dit in 2014. Nu is mijn moeder onlangs overleden (in 2016). Zonder hierover met ons te overleggen, hebben wij nu een nota van de gemeente ontvangen waarin zij de grafrechten alvast verlengd hebben tot 2034. De gemeente zegt namelijk dat ze alleen een verlengingsperiode kennen van tien jaar. De grafrechten lopen echter pas in 2024 af. Moeten wij dit nu al betalen?

Volgens de Nederlandse wetgeving (Wet op de lijkbezorging) moet iemand die hier begraven wordt tenminste 10 jaar begraven blijven. Oftewel, een graf mag niet binnen 10 jaar na een begraving geruimd worden.

Omdat uw moeder in 2016 overleden is, loopt deze termijn tot 2026.

De grafrechten zouden in 2024 verlopen. Omdat na het begraven van uw moeder de resterende termijn tot 2024 korter is dan 10 jaar, moeten extra grafrechten voor een langere termijn gevestigd worden. Het graf zou in 2024 dus in elk geval nog eens met twee jaar verlengd moeten worden. Ervan uitgaande dat er in uw gemeente inderdaad slechts een verlengingsmogelijheid van 10 jaar bestaat, lijkt een verlenging tot 2034 de enige optie.

De verlenging zou eigenlijk pas noodzakelijk zijn in 2024, maar in de praktijk gebeurt dit meestal al in het jaar van bijzetten. Dit zorgt zowel bij de nabestaanden als bij de begraafplaats voor duidelijkheid. Maar de belangrijkste reden is dat de begraafplaats er zich op deze manier van verzekerd weet dat zij zich aan de wettelijke verplichtingen kan houden.

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in onder meer de belastingadvieswereld (sinds 1987). Ook heeft zij een aantal jaren gewerkt als auteur en ontwikkelaar van lesmateriaal bij een opleidingsbedrijf voor de financiële dienstverlening. Op dit moment gebruikt zij haar kennis en ervaring bij de professionele afwikkeling van nalatenschappen en als juridisch/fiscaal adviseur binnen haar eigen bedrijf Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).