PEP-verklaring; wat is dit? 

Waarom krijg ik een PEP verklaring om in te vullen van de notaris?

In Nederland zijn we goed in het bedenken van nieuwe regels. De laatste jaren hebben deze vaak met privacy of het tegengaan van witwassen of ongebruikelijke transacties te maken.  Ook de notaris krijgt hier regelmatig mee te maken. U, als klant kan dit bijvoorbeeld merken bij de verkoop van een huis, het afsluiten van een hypotheek of een transactie met aandelen. De notaris vraagt u dan om het invullen van een PEP verklaring.

PEP staat voor “Politically Exposed Person”; in gewoon Nederlands: een Politiek Prominent Persoon. Een ondernemer (ook een notaris) is op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT) verplicht om te weten en te onderzoeken met wie hij/zij zaken doet. Een kopie maken van het Identiteitsbewijs van een klant is daarvoor niet meer genoeg. Met de PEP-verklaring kunt u als klant zelf aangeven of u een Politiek Prominent Persoon bent. Als een klant bijvoorbeeld wethouder is van een gemeente en hij in deze gemeente een stuk grond koopt, kan dit voor de notaris een reden zijn om meer vragen te stellen of een melding te doen van een ongebruikelijke transactie. 

N.B. Deze PEP-verklaring heeft overigens niet alleen betrekking op u als klant zelf maar is ook van toepassing op directe familieleden zoals: uw partner, eventuele kinderen en zelfs op hun partner of uw ouders. 

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.