Seksloos jaar verplicht voor homoseksuele bloeddonoren

Bloedbank Sanquin mag aan mannen die seks hebben met andere mannen, de eis stellen dat zij voorafgaand aan een bloeddonatie 12 maanden geen seks hebben. Dat is geen discriminatie vanwege homoseksualiteit.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Het College deed uitspraak omdat een homoseksuele man zich door deze eis gediscrimineerd voelde. Weliswaar is het directe discriminatie als Sanquin de man tijdelijk uitsluit, maar dat is in dit geval toegestaan vanwege het belang voor de volksgezondheid, oordeelt het College. Vergeleken met heteroseksuele mannen hebben seksueel actieve homoseksuele mannen een verhoogd epidemiologisch risico voor ernstige bloedoverdraagbare infecties, waaronder HIV. Het College laat dus belang van ontvangers van bloed zwaarder wegen dan dat van de donor.

Selectiebeleid

Sanquin is verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland en zij hanteert een streng selectiebeleid om de kwaliteit van het bloed te waarborgen. Een wachttijd van twaalf maanden voor mannen die seks hebben met andere mannen is wetenschappelijk onderbouwd. Er is, aldus het College, op dit moment onvoldoende onderzoek om de termijn van een jaar te verlagen.

In het verleden waren homoseksuele mannen volledig uitgesloten als bloeddonor. Dit beleid is in 2015 bijgesteld na een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Sindsdien is de eis dat er 12 maanden geen seks is voorafgaand aan de bloeddonatie.

Bron: www.mensenrechten.nl