Stelling: er moet ook een verbod komen op vuurpijlen

Getty Images

Als het aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid ligt, mag niemand met Oud en Nieuw nog vuurpijlen en knalvuurwerk afsteken. Vindt u dit een goed plan of juist een stap te ver?

Eén op de twee slachtoffers is omstander

Het gevaarlijkste moment van het jaar, zo noemt de Onderzoeksraad voor Veiligheid de jaarwisseling. In 2016 kwamen er 472 mensen op de spoedeisende hulp terecht door vuurwerk. De helft daarvan was omstander. Er viel één dode. 

De raad pleit nu niet alleen voor een verbod op knalvuurwerk, maar ook op vuurpijlen. In plaats daarvan moeten er grote vuurwerkshows komen op initiatief van de gemeente. Ook moeten verkopers van consumentenvuurwerk gratis beschermbrillen meegeven. 

'Letsel, schade en overlast'

Volgens de Onderzoeksraad veroorzaken vuurpijlen elk jaar veel letsel, omdat mensen ze regelmatig uit de hand schieten of in wankele flessen zetten. Dat kan flink misgaan. Bovendien wordt driekwart van het letsel veroorzaakt door consumentenvuurwerk en niet door illegale knallen, al is het letsel vaak dan wel ernstiger. Knalvuurwerk wordt nog weleens naar omstanders of hulpverleners gegooid. 

Arno Bonte, GroenLinks-raadslid in Rotterdam, steunt het pleidooi van de Onderzoeksraad: "Het gaat erom dat het massale afsteken van vuurwerk voor slachtoffers en overlast en schade zorgt. We moeten inderdaad toe naar professionele shows. Als er een verbod komt op knalvuurwerke en pijlen ben je van de meeste problemen af."

'Dan ook een verbod op sporten'

Maar niet iedereen reageert enthousiast op het plan van de raad. Vuurwerkhandelaren bijvoorbeeld, niet heel onbegrijpelijk. "Het is een mooie traditie waar miljoenen mensen plezier aan beleven", zegt Frits Broks uit Rijswijk. "Ja, er zijn slachtoffers en ook legaal vuurwerk in verkeerde handen is gevaarlijk. Je moet er niet mee gaan knutselen. Maar zo veel dingen hebben slachtoffers. De eerste hulp zit vol met mensen die sporten, dan kan je alles wel gaan verbieden. Je kunt niet alle risico's uitsluiten."

Bovendien zegt Broks dat een verbod op knalvuurwerk juist zal leiden tot meer illegale handel, omdat veel mensen toch willen knallen en er op een andere manier aan kunnen komen. Volgens tegenstanders, waaronder dus de Onderzoeksraad, is de overlast juist al afgenomen op plekken waar een verbod geldt en moet er 'meer gebeuren' om schade en letsel tegen te gaan.

Bron: Nieuwsuur