Subsidie verduurzaming bijna op

Getty Images

Van de 350 miljoen euro voor Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) is nog maar 75 miljoen beschikbaar voor 2023. In de maanden januari tot en met juli zijn er 150 duizend aanvragen ingediend voor ruim tweehonderd duizend apparaten en/of maatregelen. Dit is goed voor 275 miljoen euro subsidie.

Dat meldt de RVO, die de subsidieregeling ISDE uitvoert. De ISDE is bedoeld voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen, elektrische kookplaten en aansluitingen op een warmtenet. De hoogte van het subsidiebedrag hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie ervan. Verreweg de meeste subsidie dit jaar is geclaimd voor isolatiemaatregelen (121 miljoen euro) en warmtepompen (115 miljoen euro). Bij isolatiemaatregelen gaat de meeste subsidie naar dakisolatie (34 miljoen euro), HR++ glas (23 miljoen euro) en spouwmuurisolatie (23 miljoen).

Aanvullen

De Vereniging Eigen Huis vindt het resterende subsidiebedrag van 75 miljoen te weinig. VEH vindt dat alle huiseigenaren die hebben verduurzaamd of binnenkort nog gaan verduurzamen, subsidie moeten kunnen aanvragen. Het demissionaire kabinet moet de subsidiepot daarom aanvullen. VEH wijst erop dat huiseigenaren de subsidie pas achteraf kunnen aanvragen, maar vooraf al zekerheid willen hebben of ze dit jaar nog een aanvraag kunnen indienen. Met een oprakend budget is dat onzeker.

Bron: Eigen Huis

Auteur 
  • Perry van Dijk