Test: de beste pesto

Pesto
Getty Images

Het is een geweldige smaakmaker voor Italiaanse gerechten. Pesto. Het is zelf te maken van verse basilicum plus pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en een scheutje olijfolie. Wie geen zin heeft om dat zelf te doen, kan ook in de supermarkt een potje pesto kopen. De beste is….

Pesto alla Genovese van Albert Heijn. 

Dat blijkt uit een test die is gepubliceerd in de nieuwste Consumentengids. De Albert Heijn Pesto alla Genovese (€1,15) is de goedkoopste uit de test en ook de minst zoute pesto. De proevers vinden de pesto niet zo erg zout en niet te zuur. De onderzoekers verklaren dat laatste aan de toegevoegde suiker. Minpuntje is dat de AH-pesto nauwelijks pijnboompitten bevat en slechts weinig olijfolie.

De Pesto van Albert Heijn is niet de allerlekkerste uit de test. Dat is Sacia Pesto alla Genovese. Deze pesto krijgt een dikke onvoldoende voor het zoutgehalte en komt daarom niet als beste uit de test.

Zelfgemaakt

Pesto is geen beschermde naam en dus kunnen fabrikanten afwijken van het traditionele recept. Soms worden pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten en olijfolie door zonnebloemolie. De pesto van De Cecco benadert het originele recept nog het meest. Opmerkelijk genoeg eindigt deze pesto als laatste in de test. Hij smaakt het minst lekker en er zit ook te veel zout in.

In 2023 heeft de Consumentenbond ook pesto's getest. Een panel van kenners was toen niet zo lovend over supermarktpesto. Veel gehoorde bezwaren van de proevers: te zout en te zuur. Ze hadden liever zelfgemaakte, traditionele pesto. Het huidige consumentenpanel komt tot een heel andere mening. Zij vinden zelfgemaakte pesto juist tegenvallen.

Auteur 
Bron 
  • Consumentenbond