Woonwinkels vragen te hoge aanbetaling

Consumenten moeten bij woonwinkels vaak meer aanbetalen dan de maximale vijfitg procent die in de algemene voorwaarden vermeld staat. In de praktijk eisen de meeste winkels het volledige bedrag.

Dat blijkt uit een steekproef van de Consumentenbond. Bij negen winkelketens (Carpetright, Gamma, Hema, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker, Praxis en Roobol) onderzochten mistery-shoppers hoe de ketens omgaan met aanbetalen. Dit mag niet meer dan vijftig procent zijn, als het in de algemene voorwaarden staat. Bij zes van de negen (Gamma, Hornbach, Karwei, Kwantum, Leen Bakker en Praxis) moeten klanten direct het volledige bedrag afrekenen. Hema en Roobol houden zich wel aan de eigen algemene voorwaarden. 

CBW-lid

Leden van de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) mogen maximaal 25 procent als aanbetaling vragen. Kwantum en Leen Bakker zijn CBW-lid en vragen meer. Carpetright is ook CBW-lid en vraagt een aanbetaling van dertig procent. Een hoog aanbetalingsbedrag heeft als nadeel dat de consument zijn geld kwijt is bij een faillissement.

Bron: Consumentenbond