PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zorgverzekeraar krijgt straks toegang tot uw medische dossier

5 vragen beantwoord

De Tweede Kamer is dinsdag 13 september akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Schippers van Volksgezondheid. De strekking: zorgverzekeraars kunnen straks zonder toestemming het medisch dossier van patiënten inzien, als ze het vermoeden hebben dat er fraude is gepleegd.

Van de partijen in de Tweede Kamer stemden VVD, PvdA, CDA, PVV en SGP voor het voorstel. SP, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren stemden tegen. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer, zo meldt Privacy Barometer.

'Fraudebestrijding'

Zorgverzekeraars kunnen dus voortaan zonder uw toestemming in uw medisch dossier kijken. De enige reden die ze hoeven te hebben is een verdenking van fraude. En ze moeten binnen drie maanden nadat ze hebben gesnuffeld in de meest persoonlijke informatie die u bezit, u vertellen dat ze dat gedaan hebben. Het idee is dat zorgverzekeraars hiermee fraude bij het declareren van kosten kunnen inperken. Die fraude kostte ze in 2015 namelijk 11 miljoen euro. Dat klinkt als veel, maar het komt volgens Privacy Barometer neer op 0,015% van het zorgbudget. Daar komt nog bij dat 9,4 miljoen van die 11 miljoen fraude gepleegd wordt door tussenpersonen of zorgverleners. Patiënten zelf – degenen die geraakt worden door deze maatregel – frauderen dus in totaal maar voor 1,4 miljoen.

De Tweede Kamer heeft dus het medisch beroepsgeheim voor patiënten opgeheven om iets te kunnen doen aan een verspilling van 0,002% van het zorgbudget. Twee duizendste van één procent.

Kritiek

De SP vond het niet proportioneel dat voor een fraude van slechts 0,015% het medisch beroepsgeheim voor alle Nederlanders wordt afgeschaft. De partij ziet meer in het vereenvoudigen van het declaratieproces om fraude te voorkomen. Ook D66 vindt het niet proportioneel en stelt dat er voldoende alternatieven beschikbaar zijn om fraude op te sporen. Volgens D66 doet het kabinet telkens hetzelfde. "Er is een probleem. Laten we meer data van burgers verzamelen. Terwijl dat zelden effectief is."

De Patiëntenfederatie is uiteraard ook tegen dit hele wetsvoorstel. De belangenorganisatie vindt dat er andere, redelijke manieren zijn waarmee gesjoemel met declaraties opgespoord kan worden. Patiënten moeten inzage in hun medisch dossier door de zorgverzekeraar gewoon kunnen weigeren. „Patiënten werken graag mee aan fraudeonderzoek, maar dat hoeft niet per se te gaan door inzage in het dossier. Een verzekeraar kan de patiënt ook gewoon een briefje sturen en vragen of het klopt dat hij in twee dagen tijd veertig keer fysiotherapie had”, betoogt Dianda Veldman van de federatie.

Steun

De VVD, PvdA, CDA en PVV zijn voorstander. De VVD vindt dat fraude altijd aangepakt moet worden. PvdA en CDA maakten zich wel zorgen of de waarborgen voor privacy voldoende stevig zijn, maar steunen de algemene lijn van het wetsvoorstel. De PVV stemde ook voor, maar met de voorwaarde dat zorgverzekeraars aan de klant moeten melden dat ze in hun dossier hebben gekeken.

1. Wat is een medisch dossier?

Als u ooit een ziekenhuis heeft bezocht, of met een pijntje naar de huisarts bent geweest, dan heeft u al een medisch dossier. Het bevat alle informatie over uw behandelingen, zoals röntgenfoto's, alsmede persoonsgegevens en uw medicijngebruik. Een eventuele schriftelijke wilsverklaring met wensen over een vrijwillig levenseinde hoort er ook bij. Uw behandelende arts beheert het dossier en bewaart het 15 jaar lng.

2. Wie heeft toegang?

Op dit moment alleen U. Als iemand anders inzage wil in uw medisch dossier, dan moet u (nu nog) hiervoor schriftelijk toestemming geven. Uitzonderingen: ouders mogen een dossier van een kind jonger dan 12 inzien, kinderen tussen de 12 en 16 moeten hun ouders toestemming geven. Mocht u overlijden, dan blijft de geheimhouding van uw medische gegevens staan, tenzij u eerder schriftelijke toestemming geeft aan uw nabestaanden. Onder speciale omstandigheden kunnen nabestaanden wel toegang krijgen, maar de hulpverlener moet overtuigd zijn dat de overledene daarmee akkoord zou gaan.

3. Zijn er nog meer uitzonderingen?

Jazeker. Soms is een huisarts verplicht uw medische informatie te delen. Bijvoorbeeld als u een besmettelijke ziekte heeft, of als er een 'conflict van plichten' optreedt. Denk aan kindermishandeling. In zo'n geval mag een huisarts dit 'beroepsgeheim' breken

4. Wat kunnen zorgverzekeraars straks zien?

Als het aan minister Schippers ligt, wordt het delen van die gevoelige medische gegevens makkelijker, onder het mom van fraudebestrijding. De zorgverzekeraar krijgt straks inzage in uw dossier, maar een arts hoeft alleen gehoor te geven aan die vraag als er 'serieuze vermoedens zijn van onrechtmatig handelen'. Denk aan fraude met declaraties. Om te checken of iemand echt de gedeclareerde zorg ontvangen heeft, en of het uit medisch oogpunt de beste optie was.

5. Vindt er veel fraude plaats?

Zoals gezegd valt dat wel mee. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde in 2013 dat voor 6 miljard euro gefraudeerd werd. Daarop nam de minister maatregelen. Later bleek dat deze cijfers onzin waren, er zou in 2015 voor slechts 11 miljoen met zorggeld geknoeid zijn. Onlangs werd bovendien bekend dat het aantal meldingen van zorgfraude daalt. De NZa en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben 2015 minder signalen ontvangen dan in 2014. Dat deze wet nu toch wordt doorgevoerd is dus opmerkelijk.

Bronnen: Security.nl, Metro

Reactie toevoegen

213 Comments

Door Anja Graventein (niet gecontroleerd) op vr, 14-4-2017 - 15:55

Ik ben al ruim 7 jaar het slachtoffer van een malafide financiele dienstverlening.Alleen leefgeld,40 of 45 euro per week.Ben vorig jaar in elkaar gezakt en een gebroken heup er aan over gehouden,en ik moet er ook nog een taxi van betalen.En natuurlijk onder bewind.Het is een lijdensweg omdat er nog 3 grote instanties mee spelen.ik ben helemaal alleen dus een perfect slachtoffer.Er word mij niks verteld,ook geen post.Eigen zakken vullen,het is nooit genoeg.Ben zelfs gedagvaard en ik was de gedaagde en alleen.DIT IS MENSENHANDEL.De ene heeft iets geronseld voor de ander.Hier in het noorden is het met alle soorten fraude heel erg.Het is nog niet vertrouwd dat ik alleen ben.Verder word ik verwaarloosd,en het trieste is dat er niets is wat rechtsgeldig is.Ik heb me in 2009 aangemeld maar ik had niet 1 incasso.Nee elke maand automatisch van mijn rekening afgetrokken.HET hoogste bedrag wat ik in handen heb gehad is 200 euro,dus weinig kleding en de kapper ook niet.Niemand kan me helpen.Heb met 19 jaar een groepsverkrachting achter de rug,en nog veel meer.Ik verlang naar rust .Ik weet helemaal niet wat ze doen en heb ook niks op papier en communiceren is er amper bij.Hoop op een wonder dat mij vrij maakt.

Door M.K. (niet gecontroleerd) op za, 5-11-2016 - 17:48

In het kort: Absoluut tegen. De verzekeringsmaatschappijen hebben nu al te veel macht, terwijl ze genoeg reserves hebben. Nu deze maatregel om ten koste van de patienten nog meer macht naar zich toete trekken. 1984!

Door Gerard (niet gecontroleerd) op za, 29-10-2016 - 13:37

en daar heeft onze democratie (dus eigenlijk met mijn toestemming) op 13 september een accoord op gegeven. wat is dit voor een schijn democratie? Ik heb geen toestemming gegeven en wie zijn dan dat handje vol mensen die dat wel namens mij hebben gedaan. Weg met die troep.

Door Marie-Anne Compter (niet gecontroleerd) op za, 29-10-2016 - 12:11

Een zorgverzekeraar heeft m.i. absoluut geen recht om mijn medisch dossier in te zien want krijgt al genoeg gegevens op de nota die door de zorgverlener wordt verstuurd. Ik ga wel mijn huisarts vragen of de zorgverzekeraars in mijn dossier mogen snuffelen.

Door skybird (niet gecontroleerd) op do, 27-10-2016 - 22:29

Laat ik verdikkie niet merken dat ze in mijn med. dossier zitten te neuzen, dan breek ik echt uit mijn voegen. Die zorgverzekeraars zitten al op de stoel van de arts en nu ook nogg neuzen in je med. dossier? Hoe ver reikt die macht al? Alleen omdat die man van Schippers er belangen in heeft, kom nou zeg! Het wordt tijd dat dat mens ophoepelt, wat een zooi heeft ze ervan gemaakt met die Van Rijn! Toen mijn moeder door med. gepruts stierf, vroegen mijn zus en ik haar med. dossier op, maar dat werd geweigerd en nu gaan allerlei figuren die er niets mee te maken hebben even in jouw dossier neuzen? Ik doe ze een proces aan als ik het merk!

Door Scarlet (niet gecontroleerd) op do, 27-10-2016 - 17:23

Die zorgverzekeraars krijgen steeds meer macht dankzij die tante Schippers, omdat haar man daar grote belangen in heeft. Zitten nu al op de stoel van artsen en maken al uit wat voor medicijn je krijgt en dan straks ook nog snuffelen in je medisch dossier. Toen mijn moeder door med. gepruts in een ziekenhuis in Cap. a/d IJssel overleed, vroegen wij inzage in haar dossier en dat kon niet, wat wij ook probeerden. Maar mensen die dus helemaal niets te maken hebben met jouw medische toestand mogen straks onder het mom van een smoes je dossier inzien?? Niet te geloven zeg. En dan hebben ze het hier over een democratie, het begint meer op communistisch Ghina te lijken!

Door elsbet (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 23:21

Onvoorstelbaar dat dat mogelijk is in Nederland. We zijn gewoon overgeleverd aan een zeer ongelukkig systeem. Laten we aub dit systeem opheffen. Al die zorgverzekeraars mogen voor hun eigen geldelijke belang zo over onze privacy grenzen heen stappen.
Al het geld verspild aan aparte reclames, gebouwen, technici etc etc in pl v te besteden aan de cliënten lijkt me een hoger bedrag dan al die vermeende fraude. Daarnaast zou er als er een groot systeem zou zijn die fraude niet meer zo voorkomen.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 14-10-2016 - 21:03

na bloedvergiftiging (rook) alles in belgie 2,5 maand in ziekenhuis (en psychiatrie) waar na 2,5 week in therapie in nederland ( z.g.psychiatrie(EN 1X TRAPPEN GELOPEN)) NIETS VAN BEHANDELING GEZIEN OF GEHOORD.
BELGISCHE PSYCHIATRIE GEETF nooit / never T iets door AAN COLEGAE of HUISARTSEN !!!
HOE OP TE NEMEN IN MEDISCH DOSSIER ????

Door koeba (niet gecontroleerd) op ma, 3-10-2016 - 00:56

daar ben ik niet blij mee. Dan ligt onze privé gegevens op straat.

Door Manya Mills (niet gecontroleerd) op zo, 2-10-2016 - 18:40

Hoe kunnen wij hiertegen protesteren? Het wetsvoorstel moet nog naar de Eerste Kamer! Het moet toch mogelijk zijn hier via een petitie o.i.d. iets aan te doen!!!!!!!!!