€100.000 belastingvrij schenken

Getty Images

Vanaf 1 oktober 2013 mag u aan wie u maar wil €100.000 belastingvrij schenken. Mits dat geld gebruikt wordt voor het financiëren van een huis. 

Voorheen was er alleen een vrijstelling voor kinderen van €51.407 euro. Vermogende ouderen mogen ook anderen dan hun kinderen een ton schenken als die daar een huis mee willen kopen of hun hypotheek willen aflossen. Begunstigden mogen er ook een verbouwing van betalen. Bovendien mag het geld ingezet worden om een restschuld af te lossen, die ontstaan is bij verkoop van hun huis.

Deze verruiming geldt voorlopig tot 1 januari 2015. Het kabinet wil hiermee bereiken dat er geld vrijkomt om de woningmarkt weer op gang te brengen. Ouders die schenken en daarmee hun vermogen in Box 3 zien verminderen, moeten er rekening mee houden dat er voor de berekening van de vermogensheffing van 1,2% nog maar één peildatum per jaar is. Die is op 1 januari 2014. Nog dit jaar schenken betekent dat u er over het belastingjaar 2014 voordeel van kunt hebben.
[ITEMADVERTORIAL]
Het is natuurlijk maar de vraag of er veel mensen zijn die in staat zijn een ton aan kinderen, vrienden of kennissen te schenken. Volgens het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) hebben Nederlanders gemiddeld een vermogen van €33.000 euro. Toch zijn er 2,5 miljoen Nederlanders met een vermogen van meer dan een ton. Maar dit geld zit vaak in een eigen woning of is geïnvesteerd in allerlei beleggingen.

Naast de extra vrijstelling van €100.000 euro mogen mensen jaarlijks €5.141 belastingvrij aan hun eigen kind schenken. Voor schenking aan andere personen, is die vrijstelling €2.057. Met deze schenking mogen de begunstigden doen wat ze willen.

Auteur 
  • Erik Bogaards