Verklaring van erfrecht nodig? Check het online!

Na een sterfgeval vraagt de bank soms om een verklaring van erfrecht om toegang te krijgen tot een bankrekening. Soms is dat nodig, maar niet altijd. Een nieuwe Check maakt het een stuk eenvoudiger.

Banken hebben het voor nabestaanden veel makkelijker gemaakt om na te gaan of ze een verklaring van erfrecht nodig hebben.

Soms is zo’n dure verklaring van een notaris nodig om toegang te krijgen tot de bankrekening van het overleden familielid. Met behulp van een online checklist kunt u nu zelf eenvoudig controleren of dit wel nodig is en dat voorkomt discussie met de bank. Partners hebben bijvoorbeeld vaak geen verklaring van erfrecht nodig als het saldo op de bankrekening niet hoger is dan 100.000 euro. Is er geen langstlevende en hebben volwassen kinderen toegang tot de bankrekening nodig? Dan geldt voor hen een saldo van 10.000 euro als grens. Ook mogen er verder geen speciale omstandigheden zijn, zoals een testament, hypotheek of levensverzekering.

Controleer het zelf op nvb.nl/checklist.

Neem in elk geval na een overlijden contact op met de bank van de overledene. Veel banken hebben een speciale servicedesk nabestaanden. Die helpt u graag verder.