Wat kost een erfenis weigeren?

Ruim 100 euro per persoon?

Mijn tante is overleden. Zij had geen kinderen en geen testament. Twee nichten hebben haar de laatste jaren verzorgd. Alle andere neven en nichten, waaronder ikzelf, willen dat zij erven. Daarom willen wij de nalatenschap verwerpen. Van de notaris ontvingen wij een brief dat dat 102 euro per persoon kost. Kan dat niet goedkoper?

Ja. Het verwerpen van een nalatenschap kost bij de rechtbank €102. Dat is niet per persoon, maar per akte. Een aantal erfgenamen kunnen samen, met één akte, de nalatenschap verwerpen. U gaat daarvoor naar de rechtbank in het arrondissement waar uw tante voor het laatst heeft gewoond. U hebt in elk geval een overlijdensakte  nodig en de neven en nichten moeten zich legitimeren.

5 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 21-9-2019 - 09:41

Wat een bizarre constructie: ik zou alles in het werk stellen om na het verwerpen van de erfenis, de hele rompslomp te omzeilen.
Het valt me op dat de notaris onjuiste informatie gaf, de akte kost 102 euro, niet per persoon in het voorbeeld hierboven.
Een wijze vrouw adviseerde me vroeger trouwens al eerst te informeren waar een erfenis uit bestaat, want deze kan ook uit schulden bestaan. Pas dan instemmen of niet.

Door Log into Facebo... (niet gecontroleerd) op do, 19-9-2019 - 21:54

- Commerzbank AG

Door EatCells.com (niet gecontroleerd) op do, 19-9-2019 - 09:08

Sign in to your Microsoft account

Door Hans (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 22:44

Aanvulling; wanneer u een erfenis verwerpt, gaat
uw erfdeel over op uw kinderen. U dient, bij minderjarigen, eventueel de erfenis voor hen eveneens te verwerpen. Dit kost extra geld bij de notaris. Zijn uw kinderen meerderjarig, dan kiezen zij zelf voor al dan niet verwerpen.

Door Am ter Braake (niet gecontroleerd) op di, 17-9-2019 - 16:03

Te belachelijk om waar te zijn. Dus je maakt een deal met een notaris. Schrijft wat mensen aan dat ze iets erven of gewonnen hebben en als ze weigeren stuur je ze een rekening een deelt de poen. Echt weer Nederland