Kerst betekent rituelen en tradities. Zoals de boom optuigen met de kleinkinderen of de koude-neuzen-wandeling met vrienden op tweede kerstdag. Wat zijn de tradities van de redactie?
Hoofdredacteur Anneliese Bergman: ‘IJskunsten op hoog niveau’
“Met kerst ga ik graag naar de show van Holiday on Ice. Als kind heb ik met mijn zussen aan kunstrijden op de schaats gedaan. We deden mee aan nationale kampioenschappen en hebben ook ieder jaar in een grote show geschaatst. Ik weet hoe moeilijk het is om voor een groot publiek een axel te springen en ik verzeker je: de schaatsers bij Holiday on Ice springen op een zeer hoog niveau.”
Redacteur Robert Heukels: ‘Love actually en Cecilia Bartoli’
“December betekent zoeken op welke zender de film Love actually wordt uitgezonden. En natuurlijk The lord of the rings terugkijken en ons wentelen in de liefde, moed, avontuur en de sprookjesachtige verhaallijnen. Ook een must: luisteren – tijdens het bereiden van het kerst-diner – naar Arie antiche van Cecilia Bartoli, met als uitschieters Selve amiche en Sposa son desprezzata (makkelijk te vinden op Spotify).”
Artdirector Noor Knegtel: ‘Worstenbroodjes na de mis’
“Toen ik klein was, liepen we op kerstavond naar de kerstmis in de Sint-Josephkerk in Tilburg. Daarna gingen we naar het huis van mijn opa, waar de grote tafel was gedekt en warme worsten-broodje klaarstonden. Heerlijk vond ik dat en zo gezellig, omdat de hele familie bij elkaar was.”
Redacteur David de Wilde: ‘Boek op de bank met chocolademelk’
“Niets lekkerder dan een beker hete chocolademelk met zelfgemaakte slagroom. En dan met een boek op de bank terwijl het buiten sneeuwt. Heerlijk!”
Coördinator Sandra Kottman: ‘Alle Harry Potter-films’
“Met mijn inmiddels 24-jarige dochter kijk ik in december altijd álle Harry Potter-films op tv. En op kerstavond zingen we uit volle borst mee met Harmonie de Spaarnebazuin op het Nieuwe Kerksplein in Haarlem. Zo’n fijne traditie.”
Eindredacteur Rebekka van Rij: ‘Geen kerst zonder kipragout’
“Bij de kerstdagen hoort de kipragout die ik heb leren maken van mijn moeder. Zij en haar zussen leerden het weer van hún moeder. Vroeger aten we de ragoutna de nachtmis. Nu staat het op ons vaste menu als voorafje op eerste kerstdag, in zo’n knapperig pasteibakje.”
Redacteur Caroline van der Kooij: ‘Etalages kijken in Londen’
“Als ik aan kerst denk, denk ik aan etalages kijken. Vooral in Londen. Die stad ademt dan een magische sfeer die bijna nergens anders is te vinden. Vooral de etalages van warenhuis Harrods, Selfridges en Liberty zijn kunstwerken op zich. Het zijn net mini-theaters waarin verhalen tot leven komen.”
Artdirector Saga Soborg: ‘Rijstepap voor de huiskabouter’
“Ik kom uit Denemarken en op 23 december eten we daar rijstepap en zetten we een extra bord op zolder neer voor ‘de huiskabouter’. Doe je dat niet, dan zorgt hij het hele volgende jaar voor ongeluk. Op 24 december eten we de rest van de rijstepap met slagroom en gehakte amandelen.
Adjunct-hoofdredacteur Erik Bogaards: ‘Jonathan Franzen onder de boom’
“Het boek Kruispunt van Jonathan Franzen gaat over familie en dat maakt het ideaal tijdens de donkere dagen. We maken kennis met een bevlogen dominee en zijn gezin in de jaren 70 in Amerika. Ze streven allemaal torenhoge idealen na, maar ze falen hopeloos. Jonathan Franzen kneedt van al die mislukkingen karakters van wie je gaat houden. Hint voor de kerstman: Kruispunt is het eerste deel van een trilogie, dus ik hoop op deel 2 onder de boom.”
Redacteur Ilona Meernik: ‘Lachen om Kevin’
“Bij ons thuis is het traditie om tijdens de kerstdagen de filmklassieker Home alone uit 1990 te kijken. Met een warme deken, chocomel en wat lekkers op de bank lachen om de hilarische avonturen van Kevin die ons herinnert aan wat echt waardevol is in het leven: liefde en samen zijn. De film is jaarlijks te zien op SBS6 en te streamen bij Disney+.”
Reisredacteur Thijs Joosten: ‘Brunch met eggs benedict’
“Op reis in het buitenland ben ik altijd nieuwsgierig naar lokale gerechten. Als ik iets lekker vind, probeer ik het thuis na te maken. Eggs benedict is een echte Amerikaanse klassieker. Ideaal om te maken voor de brunch op eerste of tweede kerstdag.” Recept op plusonline.nl/eggsbenedict
Beeldredacteur Marjolein Beijderwellen: ‘Voor het eerst met kleindochter Julia’
“Traditie op kerstavond: kaasfondue, cadeautjes en All you need is love kijken. Het is elk jaar natuurlijk hetzelfde liedje, maar toch moeten mijn dochter en ik altijd huilen als de families worden herenigd. De mannen vinden het overdreven, maar kijken toch mee. Dit jaar voor het eerst met onze kleindochter Julia die er vast heerlijk doorheen slaapt.”
Redacteur Lenny Langerveld: ‘Decembergevoel in het Top 2000 café’
“Ieder jaar wordt het Top 2000 café opgebouwd op het mediapark. Mijn man en ik gaan er minimaal één keer naartoe. Meedeinen op alle bekende nummers, door de glazen wand zwaaien naar de dj’s in actie, jezelf op tv terugzien. Het is een feestje dat nog geen uur duurt, maar méér decembergevoel kun je niet krijgen.”