Wat is beter voor het milieu: een echte of neppe kerstboom?

Misschien stond ‘ie eind november al, of is het tijd om hem van het weekend nog snel op te zetten. Moeite met de keuze voor de juiste boom? Misschien dat dit u een beetje helpt…

Het gaat goed met de kerstbomenverkoop. Erg goed zelfs. De Vereniging voor Nederlandse Kerstbomenkwekers (VNK) denkt in de decembermaand 2,5 miljoen bomen aan de man te brengen. Jaarlijks is er een groei te zien van 4 procent, maar dat wordt dit jaar misschien wel hoger.  

VNK-voorzitter Gerard Krol heeft de indruk dat de populariteit van de echte kerstbomen stijgt ten opzichte van de kunstexemplaren. De kerstbomenverkoop kwam dit jaar vroeg op gang: in het weekend voor Sinterklaas werd er al flink ingeslagen bij bouwmarkten en straatverkopers. 

De kunstboom  

Geen dwarrelende naalden door het huis of kans op beestjes: een kunstboom is een makkelijke en goedkope optie. U koopt één keer een tweedehands kunstboom of eentje die lang mee gaat en haalt hem elk jaar weer van de zolder. Omdat u maar één keer hoeft te rijden om hem op te halen bespaart u jaarlijks benzinekosten en spaart u op het milieu. Toch is de kunstboom volgens onderzoek pas na 10 jaar milieuvriendelijker dan een echte boom. Belangrijk is om ook te kijken naar de verlichting die u in uw boom hangt. Als er een maand lang elke dag gloeilampjes branden, heeft dit meer impact op het klimaat dan de boom zelf. Kies daarom voor energiezuinige ledlampjes. 

De echte boom

De beste keuze voor een echte kerstboom is om er een te huren of te adopteren. Dit betekent dat u tegen betaling een boom in huis neemt en hem na de feestdagen weer terug brengt. Als u er voor kiest om een kerstboom op te halen waarvoor u 25 kilometer moet rijden, is dit minder milieuvriendelijk dan dat u dat naast de deur doet: u moet de boom namelijk ook weer terug brengen. 

Wilt u echt milieubewust bezig zijn? Koop dan een boom met een kluit en plant hem na de kerst in uw eigen tuin.

Bron(nen):