Wat kost kerstverlichting aan stroom?

Getty Images

Zodra Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, rent Nederland massaal naar zolder om de kerstversiering tevoorschijn te halen. De boom wordt opgezet, en vervolgens moeten er lichtjes in. Maar… wat kost al die knusse kerstverlichting u eigenlijk aan stroom?

Waar u vroeger nog wel wegkwam met een enkel lichtsnoer in de boom, kunt u het tegenwoordig zo gek niet bedenken of er kunnen lichtjes in. De gevel, de schuur, de garage, de kerstkrans aan de voordeur, de boompjes in de tuin – alles wordt verlicht. Tot uw stroomrekening aan toe, als u niet oppast…

Led: 7 keer zuiniger

Als een laag stroomverbruik u lief is, kunt u de aloude kerstverlichting met gloeilampjes maar beter vervangen door ledverlichting. Ledverlichting in de kerstboom is qua stroomverbruik maar liefst 7 keer zuiniger dan de aloude snoeren met gloeilampjes. Tot een paar jaar geleden was de kerstverlichting van led nog van een akelig en veel te fel licht, soms op het helblauwe af. Inmiddels zijn de meeste kerstverlichtingssets van led gewoon in warm licht verkrijgbaar. Let daar wel op: meestal staat er op de verpakking iets over de kleurwarmte vermeld. En nog iets om goed op te letten: ook die aloude gloeilampjessnoeren liggen nog altijd in de schappen. Verzeker u er dus van dat u echt ledverlichting koopt – op de verpakking staat het altijd duidelijk vermeld. 

Kerst met led: dat scheelt nogal

Milieucentraal rekende uit wat het scheelt als u ledlampjes in plaats van gloeilampjes in de boom hangt. 

Kerstverlichting

Gloeilampjes

Ledlampjes

Snoerverlichting (kerstboomlampjes) tien lampjes

10 - 15 W

1 - 4 W

Snoerverlichting (kerstboomlampjes) honderd lampjes

10 - 50 W

0,6 - 6 W

Knipperlampjes

10 - 20 W

0,6 - 7,5 W

Gordijnverlichting honderd lampjes

10 - 40 W

5 W

Lichtslang (rendier of kerstman)

16 W per meter

2 - 5 W per meter

Kerststerlamp, lamp in kunststof kerstman of sneeuwpop

25 W

4 - 5 W


Wanneer u tijdens de kerst een snoer van 20 lampjes, een kerstster, een lichtslang van 10 meter en een buitensnoer van 100 ophangt, verbruikt u met gloeilampjes 170 kWh in 30 dagen. Zet u alle kerstverlichting op een timer, dan kan dat al 120 kWh schelen: dan verbruikt u 50 kWh in 30 dagen. Kiest u voor ledlampjes én een timer, dan verbruikt u nog maar 7 kWh in 30 dagen. Dat scheelt dus heel wat euro’s!

Let op sluipverbruik

Als u uw oude kerstverlichting nog niet wilt vervangen, zijn er wel manieren waarop u in ieder geval een beetje stroom kunt besparen. Sowieso is een timer een aanrader. Met een timer zorgt u ervoor dat de kerstverlichting alleen brandt als u er zelf ook van geniet.

Verder is het zeker bij wat oudere kerstverlichting verstandig om bij het uitschakelen ook de stekker uit het stopcontact te halen. De transformator blijft anders gewoon stroom verbruiken, ook als de lampjes niet meer branden. De nieuwere transformators hebben overigens een veel lager sluipverbruik. 

Auteur 
Bron 
  • Milieucentraal